20. lipanj

Print Friendly, PDF & Email

 

 

2014. – Američki predsjednik potpisao je predsjednički memorandum kojim prepoznaje teške gubitke među oprašivačima: tijekom posljednjih nekoliko desetljeća došlo je do značajnih gubitaka populacija medonosnih i divljih pčela, leptira, ptica, šišmiša i drugih. Potvrdivši važnost oprašivača u poljoprivredi usmjerio je američke savezne agencije da u roku od 180 dana razviju strategiju koja će održati i stvarati staništa za oprašivače. Radna skupina sa sjedištem u američkom ministarstvu poljoprivrede treba spriječiti daljnje uništavanje te utvrditi mjere za oporavak oprašivača, te ustanoviti kako pesticidi, patogeni i ljudsko gospodarenje dovode do gubitka oprašivača.

Znanstvenici vjeruju da su masovna izumiranja pčela uzrokovana kombinacijom različitih faktora kao što su izloženost pesticidima (neonikotinoidi), slaba prehrana, gubitak ispaše (u monokulturi nestaje ispaša za pčele), prisutnost parazita, patogena i nedostatak genetske raznolikosti.

 

1795. – Rođen Joseph Bienaimé Caventou (u. 5. svibnja 1877.g.), francuski kemičar koji je s kolegom Pierre-Joseph Pelletier-om istraživao biljne baze te se smatra utemeljiteljem kemije biljnih alkaloida. 1817. g. izolirao je klorofil i nadjenuo mu ime (franc. chlorophyle).

Caventou i Pelletier otkrili su između ostalih: strihinin, brucin, kinin i kofein (1821). Izgaranjem alkaloida otkrivaju da je dušik jedan od sastavnica tih spojeva.

Alkaloidi su organski spojevi koji tvori u vodi topive soli, neki se koriste u medicini (pr. analgetici – sredstva protiv boli), a drugi su sastavni dio hrane.

 

Prati N.com