24. listopad

Print Friendly, PDF & Email

 

 

2017. – Europarlamentarci su glasali za smanjenje teškog metala kadmija u mineralnom gnojivima. S 343 glasa za, 252 protiv i 59 suzdržanih, izglasano je smanjenje razine kadmija sa 60 mg/kg na 40 mg/kg tijekom 6 godina, te na 20 mg/kg tijekom narednih šesnaest godina.

Izvor:

ARC 2020 Newsletter, Studeni 2017.

 

2017. – EP je podupro smanjenje upotrebe glifosata i kompletnu zabranu herbicida na bazi glifosata do prosinca 2022. godine. Iako glasanje nije obvezujuće – 355 glasova za, 204 protiv i 111 suzdržanih – odaslana je jasna poruka Komisiji koja još od početka 2016 godine pokušava produžiti odobrenje glifosata za narednih 10 godina. EP se zalaže za trenutnu zabranu za neprofesionalnu upotrebu i upotrebu na javim površinama. Naglašavaju ulogu tzv. „Monsantovih dokumenata“ (engl. „Monsanto Papers“) odnosno internih dokumenata tvrtke koji uvode sumnju u kredibilitet studija, a korišteni su za procjenu sigurnosti glifosata. EP zahtijeva da postupak autorizacije mora biti baziran na publiciranim, recenziranim i neovisnim studijama koje su naručile nadležne javne vlasti.

Deset zemalja koje su glasale protiv odobrenja glifosata: Austrija, Belgija, Hrvatska, Francuska,  Grčka, Italija, Luksemburg, Malta, Slovenija i Švedska.
Šesnaest zemalja koje su glasale za odobrenje: Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Mađarska, Irska, Litva , Latvija, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Španjolska  UK.
Dvije članice su bile suzdržane: Njemačka i Portugal.

Izvor:
ARC 2020 Newsletter, Studeni 2017.

 

2017. – Europarlamentarci su odbili autorizaciju GM soje, GM uljane repice i GM kukuruza. Autorizacija je odbijena radi toga što je EK prešla svoje provedbene ovlasti, te su parlamentarci izrazili zabrinutost zbog nedostatka procjene utjecaja na javno zdravlje i okoliš. Dijelove procjene Agencije za sigurnost hrane (EFSA) opisali su kao „nedovoljne“, „neprikladne“ i „neadekvatne“. Dok sam predsjednik EK Juncker priznanje da je procedura odobrenja GM nedemokratska, ne želi dati jasne alternative tome. Važno je napomenuti da GM usjevi dozvoljavaju intenzivnu upotrebnu herbicida i pesticida što je nepovoljno za okoliš jer dolazi do uništenja biološke raznolikosti i nastajanja super-korova – a to nije put kojime europski građani žele koračati u čuvanju prirodnih resursa.

Izvor:
ARC 2020 Newsletter, Studeni 2017.

 

2017. – Herbicid glufosinat je od 24.10.2017. zabranjen na francuskom tržištu jer je klasificiran kao kemikalija toksična za reprodukciju. Glufosinat se koristi na GM usjevima (uljana repica kanola, kukuruz, pamuk i soja), ali i kao desikant prije žetve pa se rezidue pojavljuju u GM usjevima i njihovim proizvodima, kao i biljkama iz konvencionalnog uzgoja (krumpir, grašak, grah, kukuruz, pšenica, ječam). Rezidue su nađene u brašnu, u zamrznutoj hrani ostaju do dvije godine, i ne uništavaju se kuhanjem.

Izvor:
Wikipedia, studeni 2017.

 

Prati N.com