Fluor

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Pored joda i klora, fluor (kemijski znak: F, engleski naziv: fluorine) je halogeni element. Za razliku od druge dvojice, njegova nam funkcija u ljudskom zdravlju još uvijek nije dovoljno poznata i predmet je znanstvenih sučeljavanja. Svi podaci o esencijalnoj funkciji fluora temelje se na podacima dobivenim istraživanjima životinja, tako da je predemt esencijalnosti fluora za ljudsko zdravlje još uvijek tema rasprave u znanstvenim krugovima.

Farmakološki se koristi za prevenciju karijesa i zaštitu kostiju od osteoporotičnih prijeloma. Fluoridacija vode i dodavanje fluorida u zubne paste smanjilo je u SAD-u pojavu karijesa zubi za 50%. Ovakav učinak vjerojatno se zasniva na antibakterijskom djelovanju fluora te potpomaganju zarastanja ozljeda.

Promet i ravnoteža u organizmu

Mineralna voda ili voda u koja je fortificirana fluorom najbolji je i općenito uzevši primarni izvor fluora. Fluorirane zubne paste također doprinose unosu fluora, ali stomatolozi ističu da to ima značenja ponajviše u djetinjstvu. Fluor iz vode također ima veću biodobavljivost od fluora u hrani koji je proteinski vezan i manje spremno se može iskoristiti. Za zdravlje zuba također je korisnije pijenje fluorirane vode, nego ispiranje raznim vodicama obogaćenim fluorom ili zubnim pastama obogaćenim fluorom, čime se postiže veća zaštita od zubnog karijesa.

Deficit

Osim dugoročno slabe kvalitete zubne cakline, nema drugih simptoma deficita fluora, niti je u literturi opisan slučaj deficita koji bi ugrozio zdravlje. Ispitivanja na životinjama, koja se ipak ne mogu jednostavno ekstrapolirati na ljude, pokazala su da manjak fluora u ishrani smanjuje učinkovitost hranjenja, inhibira rast i razvoj te smanjuje životni vijek.

Toksičnost i maksimalne doze

Visoke doze fluora u vodi (2 ppm-6 ppm) mogu prouzročiti mrlje nejednake koloracije, rupice i udubljenja zubiju. Nivoi fluora preko 8 ppm u vodi mogu pokrenuti artritične simptome i promjene na zglobovima. Dugotrajna konzumacija fluorida u koncentracijama većim od 50 mg dnevno uzrokovat će ozbiljne deformacije zubi i kostiju.

Nove prehrambene preporuke USDA (Američkog ministarstva poljoprivrede) koje su zamijenile RDA vrijednosti kao preporučeni unos fluora, donose za svaki nutrijent gornju granicu tolerancije unosa (Tolerable Upper Intake Levels). Za fluor je to 10 mg dnevno za odrasle osobe.

Izvori u hrani

O sadržaju fluora u hrani nema puno podataka, većina podataka odnosi se na vodu. Također, sadržaj fluora u biljnim namirnicam izravno ovisi o sadržaju fluora u tlu na kojem se uzgajaju. Morska riba je općenito dobar izvor fluora, osobito losos i list. Listići crnoga čaja imaju neuobičajeno veću koncentraciju fluora. U prosjeku, jedna šalica čaja (pripremljena kuhanje listića, ne praha) daje 0.3 do1.5 mg fluora u jednoj čaši od 250 ml. Ipak, dominantni izvor fluora putem hrane su mineralne vode, gazirane ili ne.

Sadržaj fluora u namirnicama

crni čaj, 1 šalica 0,3-1,5 mg
mineralna voda, gazirana, 1 litra 1,5 mg
Jana, prirodna izvorska voda, negazirana, 1 litra  0,1 mg
Bistra, prirodna izvorska voda, negazirana, 1 litra 0,092mg

Autor:
Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com