Francuska studija pokazuje opasnost GM kukuruza

Print Friendly, PDF & Email

 

 

22.09.2012. – “Ovi su podaci alarmantni!”, kazao je Gilles-Eric Seralini, profesor na Sveučilištu Caen i stručnjak za genetski modificiranu prehranu. Naime, laboratorijski miševi, koje su znanstvenici hranili GMO kukuruzom, umirali su mlađi i češće su obolijevali od raka, nego životinje koje se normalno hrane, pokazalo je francusko istraživanje objavljeno u časopisu “Food and Chemical Toxicology“, piše welt.de.

Znanstvenici su, za potrebe istraživanja, promatrali 200 laboratorijskih miševa u razdoblju od dvije godine. Jedna je grupa hranjena kukuruzom tipa NK603, a druga kukuruzom,  koji je prskan pesticidima. Obje vrste kukuruza genetski su modificirane. Treća grupa hranjena je konvencionalnim kukuruzom, koji je također tretiran, ali u znatno manjoj količini, nego prethodne dvije vrste.

“17 mjeseci od početka istraživanja, u grupi koja je hranjena GMO kukuruzom bilo je pet puta više mrtvih životinja, nego u grupi koja je hranjena nemodificiranim kukuruzom”, kazao je Seralini. “U genetskim modifikacijama kukuruzu se dodaju svojstva koja su tolerantna prema pesticidima, pa kukuruz kao posljedicu stvara svoje pesticide”, dodao je. Francuska je, u borbi protiv genetski modificiranog uzgoja, zabranila uzgoj i uvoz genetski modificiranog kukuruza. Iz EU, pak, javljaju da se prvo mora dokazati štetnost genetski modificiranog kukuruza po ljude, životinje i okoliš, da bi se u potpunosti, na području cijele EU, zabranio njegov uzgoj ili uvoz.

Preneseno sa:
dnevnik.hr

 

Prati N.com