Jednostavni šećer iz mesa povezan s povećanim rizikom od raka

Print Friendly, PDF & Email

 

 

02.01.2015. – Kada životinje mesojedi konzumiraju crveno meso ono ne pokazuje negativne učinke na njihovo zdravlje, ali to nije slučaj kod čovjeka. Epidemiološke studije pokazale su vezu između konzumacije crvenog mesa i povećanog rizika od mnogih bolesti, uključujući rak, aterosklerozu i dijabetes tipa 2. Studija objavljena 29. prosinca 2014. u on-line izdanju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences, pokazala je da, barem kod miševa, konzumacija šećera Neu5Gc-a uzrokuje spontani nastanak raka u odsustvu drugih kancerogena.

Neu5Gc, punim imenom N-glikolilneuraminska kiselina je jednostavan šećer s 9 ugljikovih atoma koji se može naći u tkivima mnogih sisavaca. Znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu pronašli poveznicu između konzumacije mesa i pojave raka gdje se upravo taj šećer pokazao kao promotor upalnih procesa i napredovanja raka.

F_Neu5Gc_HR

U miševa koji su izgubili sposobnost stvaranja Neu5Gc-a (kao i čovjek), a hranjeni su tim šećerom došlo je do spontanog stvaranja stanica raka. Učestalost nastanka raka višestruko je povećana, čak za 5 puta, a molekule Neu5Gc-a su se taložile u tumorima (Neu5Gc je kod čovjeka pronađen upravo u stanicama raka i fetalnim tumorima).

Crveno meso (govedina, svinjetina, janjetina) bogato je N-glikolilneuraminskom kiselinom. Ova molekula iz životinjskih izvora je biodostupna čovjeku što znači da se putem krvi distribuira i prenosi u sva tkiva. Znanstvenici su pokazali da je točna hipoteza u kojoj će konzumacija crvenog mesa dovesti do upalnih procesa jer čovjekov imunološki sustav prepoznaje ovu molekulu kao stranu, te konstantno stvara antitijela što dovodi do kronične upale. Također, od ranije je poznato da upravo kronični upalni procesi promoviraju formiranje tumora.

Za konačni dokaz kod čovjeka još ćemo pričekati jer je znanstvena potvrda dosta složena, ali ovaj rad može pomoći objasniti potencijalne veze između konzumacije crvenog mesa, raka i drugih bolesti koje se pogoršavaju kroničnim upalnim procesima.

Izvor:
Heather Buschman. Sugar Molecule Links Red Meat Consumption and Elevated Cancer Risk in Mice. 29 Prosinca 2014., health.ucsd.edu

 

Prati N.com