Slaba konzumacija voća i povrća u SAD-u

Print Friendly, PDF & Email

 

 

15.09.2010. – Amerikanci još uvijek jedu manje voća i povrća od količine zacrtane nacionalnim smjernicama. U niti jednoj, od pedeset američkih saveznih država, nisu postignuti ciljevi iz smjernica “Healthy People 2010 “, odnosno da 75% osoba konzumira najmanje 2 serviranja voća i 50% osoba konzumira najmanje 3 serviranja povrća dnevno.

Nakon gotovo dvadeset godina od koncepta “Piramide hrane”, i desetljeća primjene programa “Healthy People 2010” cilj izgleda sve udaljenije!

Stručnjaci poručuju da je prehrana bogata voćem i povrćem esencijalna za održavanje tjelesne težine i smanjenje pojave bolesti srca, infarkta, kroničnih bolesti dišnog sustava, dijabetesa i nekih oblika raka koji su i dalje glavnih uzroci smrti u državi. Tokom zadnjih deset godina, zamijećen je pad potrošnje voća od 2%, a potrošnja povrća je ostala nepromijenjena.

Što se tiče voća, samo je 34,4% osoba u 2000. godini i 32,5% osoba u 2009. godini zadovoljilo preporuke. Najudaljeniji od preporuka su bili stanovnici Oklahome (18,1%), a najbliži stanovnici Kalifornije (40,1%) i Columbia District-a (40,2%).

Samo je 26,3% građana postiglo zadanu preporuku konzumacije povrća, ali u niti jednoj saveznoj državi potrošnja nije dostigla 35%.

Američko povrće broj 1 ostaje krumpir, a na vrhu voćne liste nalazi se zapravo voćna prerađevina – sok od naranče.

Izvor:
Medical News Today, rujan 2010