Usporedba deklaracija gotove tjestenine sa sirom

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Tvrtka Craft proizvodi tjesteninu sa sirom (Macaroni and Cheese) čije ćemo sastojke na deklaraciji usporediti na dva različiti tržišta.

Proizvod u SAD-u sadrži ove sastojke:

obogaćena tjestenina (pšenično brašno, nijacin, željezo sulfat, tijamin mononitrat, riboflavin, folna kiselina)
mješavina umaka od sira (sirutka, modificirani škrob, koncentrat proteina sirutke, Cheddar sir (mlijeko, kultura za sirenje, sol, enzimi), sir u granulama (mlijeko, kultura za sirenje, sol, enzimi), sol, kalcij karbonat, kalij klorid, sadrži manje od 2% sira Parmezana (djelomično obrano mlijeko, kultura za sirenje, sol, enzimi, dehidrirano vrhnje, natrij tripolifosfat), sir Gorgonzola (mlijeko, kultura za sirenje, sol, enzimi), natrij fosfat, trigliceridi srednje dugog lanca, vrhnje, limunska kiselina, mliječna kiselina, enzimi, bojilo Žuto 5, bojilo Žuto 6).

Bojilo Žuto 5 je tartrazin koji se kod nas označava sa E102. To je sintetsko bojilo koje je bilo zabranjeno u Norveškoj, Austriji i Njemačkoj dok zabrane nisu ukinute direktivnom EU. Povezan je sa hiperaktivnošću kod djece.

Bojilo Žuto 6 ili Sunset Yellow kod nas se označava sa E110, a proizvodi se iz nafte.

Modificirani škrob u proizvodu je najvjerojatnije dobiven iz GM kukuruza, budući da je 2006. godine 73% svog proizvedenog kukuruza u SAD-u bilo GM, a sad je udio vjerojatno još veći.

Proizvod u UK sadrži ove sastojke:

tjestenina (durum pšenica)
sir (10%)
sirutka u prahu (od mlijeka)
laktoza
sol
emulgatori (E339, E341)
boje (ekstrakt paprike, beta-karoten).

U američkom proizvodu je deklarirano 9 aditiva (bez onih koji su eventualno prisutni u siru – navedeno je da sir Parmezan sadrži natrij tripolifosfat), a u UK proizvodu je deklarirano 4 aditiva.

Gotova tjestenina sa sirom

Izvor:
foodbabe.com

 

Prati N.com