1. siječanj

Print Friendly, PDF & Email

 

 

2006. – Zbog zabrinutosti oko učestalog pojavljivanja mikrobne rezistencije kod čovjeka, a u skladu s Uredbom (EZ) br. 1831/2003, u Europskoj uniji su zabranjeni antibiotici, među njima i tetraciklin, kao promotori rasta u hrani za životinje. Upotreba antibiotika kao promotora rasta je bila dozvoljena od sredine 50-tih godina prošlog stoljeća. Zabranu podržava SZO i FAO, te se nadaju da će i druge zemlje slijediti u izbacivanju antibiotika iz hrane za životinje.

 

1937. – Američka prehrambena tvrtka Hormel Foods iz Austina (Minnesota) organizirala je domjenak na kojemu je jedan od uzvanika nagrađen sa 100 USD za osmišljavanje novog komercijalnog imena konzerviranom mesnom proizvodu „Hormel Spiced Ham“ – koji je od tada poznat kao SPAM™. Proizvod je razvijen godinu dana ranije, ali nije imao previše uspjeha pa su se proizvođači nadali da će njegovo novo ime poboljšati imidž i prodaju.

Sastojci SPAM-a™ su mljeveno svinjsko meso, sol, šećer, nitriti, modificirani kukuruzni škrob i voda, čija se smjesa termički neobrađena dozira u limenke koje se zatim pojedinačno zatvaraju i steriliziraju kako bi se dobio gotov proizvod. Sličan proizvod na domaćem tržištu je mesni narezak. SPAM™ je za vrijeme drugog svjetskog rata proširen van SAD-a zahvaljujući američkoj vojsci koja ga je uvrstila u svoje obroke.

Danas se proizvodi u nekoliko varijanti i prodaje u SAD-u, na Havajima, Filipinima, Portoriku i istočnoj Aziji. Na Havajima i Filipinima SPAM™ je nezaobilazan sastojak nekih „domaćih“ jela, a tvrtke brze hrane nude inačice svojih poznatih burgera sa SPAM™-om. Tijekom drugog svjetskog rata stigao je i u Veliku Britaniju, a 1970. godine legendarni Monty Python-ovci napravili su skeč u kojemu jedan kafić/bistro servira sva jela sa SPAM™-om dok gošća uporno traži da joj pripreme nešto bez njega, na što svi prisutni ostaju vrlo začuđeni. Do 1990-tih godina sve prisutni „spam“ postao je sinonim za neželjenu e-poštu.

Izvori:
Janet Clarkson. Food History Almanac, Rowman & Littlefield, 2014.
Wikipedia

 

1856. – Soja u mahuni se prvi puta spominje u Francuskoj u biltenu Societe d’Acclimatation: “Soja je vrsta grahorice s dugačkim zelenim mahunama koje rastu obilno i odlične su za jelo”.