26. veljače

Print Friendly, PDF & Email

 

 

2008. – Norveški premijer Jens Stoltenberg u arhipelagu Svalbard otvara podzemnu banku biljnog sjemena “Svalbard Global Seed Vault”.

Banka planira pohranjivanje sjemena agrikulturnih biljaka iz cijeloga svijeta. Trezor je premijer nazvao “Noinom arkom očuvanja biološke raznolikosti za buduće naraštaje”, a omogućuje pohranjivanje 2 milijarde sjemenki, odnosno 4,5 milijuna uzoraka te tako predstavlja svaku biljku za dobivanje hrane na Zemlji. Trezor će na internacionalnom priznatom standardu od -18 C čuvati regionalne i lokalne varijetete biljaka koje je čovjek uzgajao tisućama godina. Smatra se da će zbirka biti od pomoći regijama gdje je zbog ratova, bolesti, suša ili pak globalnog zatopljenja uništena biljna proizvodnja.

Na temperaturi od -18 C sjeme nekih biljaka može opstati i više od 1000 godina (poznato je da ječam zadržava klijavost 2000 godina, a pšenica 1700 godina). Trezor radi na 10-kilovatnom kompresoru, a u slučaju kvara niska temperatura permafrosta i ograničenost kisika usporit će propadanje sjemena, te se klijavost može zadržati za dodatnih 200 godina.

Banke sjemena i slične zbirke postoje na čak 1400 lokacija na svijetu, ali je ova Svalbardska najopsežnija – ona zapravo preuzima duplikat ili rezervnu kopiju sjemenja koje se čuva na drugim mjestima. Svalbardska banka neće izdavati svoje uzorke, već će ih skladišti za druge slično kao što banke drže sefove.

Izgradnja je započela 16 lipnja 2006. godine kada su premijeri Norveške, Švedske, Finske, Danske i Islanda položili kamena temeljac na otoku Spitsbergen 1300 km od Sjevernog pola. Banka se proteže 120 metara u planini otoka, na mjestu starog rudnika ugljena. Otok je odabran jer tu nije zabilježena tektonska aktivnost, a i sam permafrost niskom temperaturom pomaže u održavanju sjemenja. Trezor se nalazi 130 metara iznad razine mora što garantira da se neće potopiti u slučaju otapanja polarnih kapa.

Na samom otvaranju je u banku uskladišteno 268,000 vrste sjemenki. Banka ne predviđa skladištenje genetski modificiranih biljaka. Trezorom upravlja zaklada Global Crop Diversity Trust koju financiraju vlade raznih zemalja, druge organizacije i zaklade (Bill & Mellinda Gates Foundation) u suradnji s Norveškom vladom i Nordijskim centrom genetskih resursa (Nordic Genetic Resource Center – NordGen). Pohranjivanje uzoraka je besplatno.

Na prvu godinu od otvaranja banka je imala 400.000 uzoraka sjemenja što je jedna trećina svih svjetskih biljnih varijeteta u proizvodnji hrane.

Izvori:
USA Today
Wikipedia

 

Prati N.com