Bolivija daje Zemlji podjednaka prava kao i ljudima

Print Friendly, PDF & Email

 

 

10.01.2012. – Bolivija donosi zakon o “Majci Zemlji” (španjolski: “La Ley de Derechos de la Madre Tierra”) koji će zemlji dati podjednaka prava kao i ljudima. Za vladu ove progresivne južnoameričke države, novi zakon – jedinstven takve vrste u svijetu – važan je korak u promociji očuvanja zemlje i prirode od uništenja i zagađenja.

Putem novog zakona država će moći nadzirati cjelokupan rad industrije i njen utjecaj na prirodu.

Nadalje, prirodi će se dodijeliti 11 posebnih prava koja, između ostalog, uključuju:
– pravo na život i postojanje,
– pravo na vitalni ciklus bez ljudskog utjecaja,
– pravo na čistoću zraka i vode,
– pravo da se stanice i struktura prirode ne mijenja genetski,
– pravo da se na prirodu ne utječe velikim mega-razvojnim projektima koji uništavaju balans ekosustava i svog života u njemu.

Vođa partije “pokret prema socijalizmu” i predsjednik Republike Bolivije, Evo Morales, povodom donošenja novih zakona istaknuo je: “Ukoliko želimo sačuvati ljudski rod, moramo sačuvati planetu. Time bi se trebale baviti sve članice UN-a.”

Vanjski ministar David Choquehuanca također se osvrnuo na nove zakone i pritom rekao: “Naši djedovi naučili su nas da smo svi mi velika obitelj, zajedno s biljkama i životinjama. Mi, autohtoni narod Južne Amerike, svojim vrijednostima možemo pridonijeti rješavanju problema energije, klime i prehrane”

Boliviju od 2005. vodi Evo Morales, prvi vođa jedne Južnoameričke države koji pripada autohtonom narodu.

Sudjelovao je na predsjedničkim izborima 2005. godine i dobio je apsolutnu većinu glasova. Rođen je 26. listopada 1959. Po ideologiji je ljevičar i zalaže se za uvođenje socijalizma u cijelu Južnu Ameriku. Od početka političkog angažmana također se istaknuo i kao veliki ljubitelj i borac za očuvanje prirode.

Izvor:
advance.hr

 

Prati N.com