Glukozamin i kondroitin za osteoartritis

Print Friendly, PDF & Email

 

Osteoartritis je učestali problem, posebno kod starijih osoba, a karakteriziran je promjenama na zglobovima uz prateću bol koje nastaju kada se istroši zglobna hrskavica. Uobičajeno se liječi nesteroidnim protu-upalnim lijekovima, inhibitorima ciklooksigenaze i drugim lijekovima. Ovi lijekovi umanjuju oticanje i bol u zglobu, ali imaju i nuspojave, radi kojih se mnoge osobe odlučuju na nutritivne suplemente. Dva su suplementa pokazala znatan učinak kod osteoartritisa, a to su glukozamin i kondroitin.

Ove su supstance dobro ispitane, a nedavno je objavljena studija koja ukazuje njihove pozitivne učinke. Glukozamin i kondroitin pružaju znatno olakšanje bolova kod oboljelih od artritisa, čak su efikasniji i od nekih lijekova (acetaminofena).

U studiji je sudjelovalo 1,500 pacijenata, koji su podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je dnevno uzimala suplemente 1500 mg glukozamin hidroklorida i/ili 1200 mg kondroitin sulfata, a druga 200 mg određenog lijeka za bolove. Rezultati su pokazali da je kombinacija navedenih suplemenata efikasna u smanjenju umjerenih do jakih bolova u koljenu koji su uzrokovani osteoartritisom.

Dosita mnogobrojne studije ukazuju na sigurnost ovih suplemenata, tako da neki stručnjaci, vođeni rezultatima studija, vjeruju da će oni pomoći i drugim osobama koje imaju problema sa zglobovima, uključujući i sportašima (atletičarima, košarkašima).

 

Prati N.com