Gorka naranča

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Gorka naranča je, kako to i samo ime kaže, gorka vrsta ove najrasprostranjenijeg citrusa u tropskoj i suptropskoj klimi. Uzgaja se radi prerade u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, a ne za jelo u svježem stanju jer je pregorka. Bogat sadržaj pektina i tvari arome čini je dobrim izborom za marmelade, prirodnom aromom te za kandiranje. Poznato neroli eterično ulje dobiva se upravo od ove vrste.

Bergamot naranča – C. aurantium var. bergamot – Uzgaja se radi kore koja se može kandirati, ali i radi vrlo kvalitetnog eteričnog ulja. Jedan od zaštitnih znakova bergamot naranče je svakako poznata mješavina crnog čaja Earl Grey, čiji osebujni, svojstveni miris dolazi upravo od Bergamota.

vrsta: Citrus aurantium
sinonimi: bigarada, seviljska naranča

Ljekovito djelovanje

Poput slatke naranče, i gorka je nutraceutik bogat fitotvarima (terpeni, flavanoli, flavonoidi, glukarati). Sljedeća istraživanja ispitivala su njenu ljekovitu primjenu.

– 25% emulzija esencijalnog ulja kože naranče ispitivana je u tretmanu kožnih gljivica (Tinea corporis, cruris & pedis) kod 20 pacijenata. 80% njih je u 1 do 2 tjedna bilo izliječeno, a ostalih 20% u 2 do 3 tjedna, čime je gorka naranča pokazala fungistatično i fungicidno djelovanje protiv niza patogenih dermatofita. (Ramadan 1996)

– Klinička istraživanja potvrdila su da proizvodi za mršavljenje koji sadrže gorku naranču imaju učinkovito pomoćno djelovanje na mršavljenje. Riječ je o djelatnom sastojku sinefrinu, koji je alkaloid građe slične poznatom epinefrinu, koji pokazuje lipolitičko djelovanje u masnim stanicama, ali samo u visokim dozama, i štetnu nuspojava je tendencija povišenja krvnog tlaka. Sinefrin dosad nije pokazao ozbiljne nuspojave. (Fugh-Berman 2004)

– Brojna istraživanja rade se u potrazi za najboljim termogenim suplementom, a koji neće pokazivati štetne nuspojave. Tako se najpoznatija i najjača, ali ujedno i najopasnija termogena tvar efedrin (alkaloid) našla van preporuka i sredstava za mršavljenje, a bilo je čak i smrtnih slučajeva kod predoziranja. Sinefrin iz gorke naranče se pokazao kao dobitni zamjenik. Naime, studije su pokazale da proizvodi na bazi gorke naranče povećavaju metabolizam, a time i očituju termogeno djelovanje, pa su tako najbolja zamjena za neprežaljenu i opasnu efedru poznatu i kao Ma huang. Preuss 2002

– Neka novija istraživanja u tijeku bave se potencijalnim antikancerogenim djelovanjem kalcij glukarata, posebno kod raka dojke.

Aromaterapija

Jedna studija sa zamorcima o eteričnim uljima relaksantima na dišni sustav, 4 su (od kojih je jedno bilo i ulje gorke naranče) od 22 ispitana ulja su pokazala mjerljiv pomak u kontrakturi odnosno opuštajućem tonusu na trahealne i ilealne glatke mišiće. (Reiter 1985)

Upozorenja

Neke alergične osobe mogu pokazati kontaktnu alergiju na naranču, njeno ulje i proizvode. Alergijska reakcija se ispoljava u kontaktu ali i u fotokontaktu s mirisom bogatim uljem naranče. Od eteričnih ulja citrusa ispitanih na fototoksičnost izdvojili su se eterična ulje gorke naranče i limete, koja sadrže veće količine oksipeucedanina koji izaziva fotopigmentaciju kod zamoraca bez prethodno vidljivog crvenila. (Naganuma 1985)

Osobe koje uzimaju antibiotik ciklosporin također trebaju paziti da ne istovremeno ne konzumiraju ili u kozmetičke svrhe koriste eterično ulje gorke naranče jer je ispitivanje pokazalo da može doći do interakcije. (Hou 2000)

Autor:
Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com