Grah

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Grah spada u porodicu mahunarki te sa stotinama raznih veličina, oblika, sjaja, boja i okusa predstavlja zdravu i svestranu namirnicu. Može se koristiti kao zamjena za meso, a u kombinaciji sa žitaricama ispravlja se jednini njegov nedostatak – manjak aminokiseline metionina. Zrno suhog graha sadrži 22% proteina i 61% ugljikohidrata (škrob, vlakna, neprobavljivi ugljikohidrati). Grah lat. Phaseolus vulgaris podrijetlom je iz centralne Amerike odnosno sjeverozapadnog Meksika. Latinska Amerika i dan danas predstavlja zonu s najvećom potrošnjom ove leguminoze. Kultivacija je započela prije 7.000 godina, postepeno se širila sjeverno i južno, a u Europu je donesen nakon otkrića Amerike. [1] Zanimljivo, u starom svijetu bile su rasprostranjene druge vrste iz porodice mahunarki: slanutak, leća, grašak, bob i lupina.

Čuvanje – Suhi grah čuvajte u dobro zatvorenoj posudi ili staklenci na hladnom i suhom mjestu.

Namakanje – Prije kuhanja ostavite grah preko noći u hladnoj vodi, brže ćete ga skuhati te će se ukloniti antinutritivni faktori. Vodu od namakanja bacite. Namakanje smanjuje vrijeme kuhanja graha za 25 i više posto.

Kuhanje – Dodatak soli ubrzava kuhanje. Kod kuhanja se može dodati malo soda bikarbone čime se ubrzava mekšanje celuloze, ali ne zaboravite sa se tako uništava tiamin (vitamin B1) i mijenja se okus kuhanog graha. Kuhanje u ekspres loncu se također preporučuje za one koji žele maksimalno skratiti vrijeme kuhanja, bit će dovoljno dvadeset do trideset minuta, ovisno o veličini graha.

Skuhani grah možete koristiti kao salatu ili dodatak za obogaćivanje raznih drugih salata, za punjenje tortilja, pripremati možete namaze i paštete, popečke i burgere, zapeći ga s ili bez dodatka drugog povrća, kuhati umake, variva, ričet, manestre, jote, začinjeni čili grah… kombinacija ima mnogo, na vama je da isprobate i nađete ono što vam najviše odgovara.

kuhani bijeli grah

Članak je objavljen  21.04.2017. na portalu Elegant.hr.

Izvor:
1. Harold McGee. On food and cooking. Scribner, New York, London, Toronto, Sydney 2004.

 

Prati N.com