Kako je nastala Coca-Cola

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Coca-Colu je izumio američki farmaceut John Styth Pemberton (08.06.1831.-16.08.1888.).

Jedan od njegovih najprodavanijih proizvoda bio je tonik “French Wine of Coca” koji je sadržavao kokain budući da se u to vrijeme nije smatrao štetnim. Pemberton je napitku dodao ekstrakt kofeina iz kola-oraha, i svoj tonik prodavao kao učinkovit lijek za glavobolju.

Kada je u Atlanti, gdje je Pemberton živio, uvedena zabrana prodaje alkoholnih pića, modificirao je sastav izbacivši alkohol. Tako je 8. svibnja 1886. godine u rukama imao gusti sladak sirup obogaćen biljnim esencijama – Coca-colu. 29 svibnja 1886. godine Coca-Cola je prvi puta reklamirana u novinama “Atlanta Daily”.

Pemberton_J

Napitak je brzo doživio golem uspjeh, ali sam Pemberton nikada nije mogao uživati u tome, naime preminuo je dvije godine kasnije, 1888. godine. Prije smrti, prodao je recept, uređaje i pribor za proizvodnju tajkunu Asa G. Candler-u za 1200 američkih dolara. Upravo je Candler, sa svojom agresivnom reklamnom kampanjom, zaslužan za nastanak najpopularnijeg osvježavajućeg pića u cijelom SAD-u. Originalna receptura Coca-Cole izmijenjenja je 1903. godine, kada je iz nje uklonjen kokain. Recept Coca-Cole se danas čuva u trezoru jedne banke u Atlanti.

 

Prati N.com