Shortening “Crisco”

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Shortening – polutvrda masnoća namijenjena proizvodnji pekarskih proizvoda uvela je tvrtka Procter & Gamble 15. kolovoza 1911. godine pod komercijalnim nazivom “Crisco”. Ovom hidrogeniranom biljnom masnoćom zamijenila se potreba na životinjskim masnoćama i maslacem, te su pekarski proizvodi dobili na svježini, čvrstoći i prhkosti.

Hidrogenacija je prvobitno korištena na ulju sjemenki pamuka kako bi se dobila sirovina za proizvodnju sapuna. No kako je dobivena supstanca izgledala poput svinjske masti, ukazala se nova primjena: nastao je “Crisco” – kovanica od “crystallized cottonseed oil”, kristalizirano ulje sjemenki pamuka.

Suvremeni “Crisco” je nešto drugačijeg sastava, a prema tvrdnji proizvođača ne sadrži trans masne kiseline. Bez obzira na to, neki nutricionisti smatraju da shortening ove vrste nikako nije povoljnog djelovanja na zdravlje, jer u toku procesa proizvodnje nastaju trigliceridi koji prirodno ne postoje u biljnim izvorima. Jedna studija pokazuje da interestificirane masnoće povisuju razinu šećera u krvi, i smanjuju HDL kolesterol.

 

Prati N.com