Kalcij laktat E327

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Kalcij laktat je sol mliječne kiseline i kalcija, a nastaje djelovanjem mliječne kiseline na kalcij karbonat ili kalcij hidroksid. Nastaje i u hrani procesom fermentacije s bakterijama mliječne kiseline. U hrani se koristi kao aditiv odnosno sredstvo za reguliranje kiselosti i sredstvo za tretiranje brašna, a ima i medicinske svrhe (antacidi, tretmani deficijencije kalcija).

U hrani se kao aditiv označava s E327, a koristi se u cijelom nizu proizvoda u “quantum satis” količini (koliko je tehnološki potrebno za postizanje željenog učinka). Možemo ga naći u pekarskim proizvodima, keksima, kolačima, konzerviranom voću i povrću, prašku za pudinge i kreme, bezalkoholnim osvježavajućim pićima, grickalicama, itd.

Smatra se bezopasnim aditivom.

Koriste ga i proizvođači sokova. Zanimljivo, engleska tvrtka Appy, svoje je sokove za djecu označavala “prirodnima” iako su u njih dodavani kalcij laktat i glukozno-fruktozni sirup. Tvrtka je tumačila da su ti sastojci “prirodni” jer se oba mogu dobiti “prirodnom” fermentacijom – na što je početkom 2017. g. reagirala Agencija za standarde oglašavanja (ASA, Advertising Standards Agency) i zatražila skidanje te tvrdnje sa soka. Inače tvrdnja “prirodno” još nije definirana u EU, pa su mogući ovakvi slučajevi označavanja prehrambenih proizvoda.

Izvori:
Savjetovalište o E-brojevima, e-brojevi.uddd.hr
Nimah Michail. Stop claiming calcium lactate and glucose-fructose syrup are ‘natural’ ingredients, ASA rules. Food Navigator, 09.03.2017.

Prati N.com