Limunada od lavande

Print Friendly, PDF & Email

 

Ljetno osvježenje uz čašu limunade od lavande.

Od cvjetnih vrhova, prije no što cvjetovi sasvim izbiju, priprema se ljekoviti čaj i vadi ulje, a od cvjetnih klasića miris za parfem.
Služi kao antiseptik, antispazmodik (protiv bolova kod reumatizma – pomiješana s alkoholom), i kao sredstvo protiv raznih infekcija grla i ždrijela. Lavandino ulje ublažuje migrenu i nervoznu glavobolju, lupanje srca, neurastenije, te boli u želučano-crijevnom sustavu. Njezino ulje uništava streptokoke (Streptoccocus albus), pyogenes i dr. Ako se 5-10 kapi lavandina ulja uzme na kocki šećera, to smiruje uzbuđenost, bolove oko srca, depresiju, navale krvi u glavu, vrtoglavicu i uklanja nesvjesticu.
Postoji recept za pripravak od smjese lavandinog ulja i ostalih sastojaka za izradu laganog anestetskog preparata…… cvijet.info

Sastojci

2 šalice vode
1 šalica šećera
1/4 šalice meda
3 žlice suhih cvjetića lavande
2 šalice soka od limuna
još 4 ili više šalica vode, po ukusu

Priprema

Prvo treba napraviti sirup od lavande.
U manjoj posudici zagrijati dvije šalice vode i u njoj otopiti šećer. Šećernu vodu zagrijati do vrenja uz lagano miješanje tako da se sav šećer otopi.
Smjesu odmaknuti s vatre, ostaviti malo da se ohladi, a zatim umiješati med i cvjetiće lavande. Pokriti i ostaviti da stoji 10-15 minuta.
Nakon toga, procijediti sirup od lavande.
Limunada se dalje sprema u većoj staklenoj posudi: sirup se razrjeđuje vodom i dodaje se limunov sok. Dobro se promiješa i stavi na hlađenje.
Poslužuje se s kockicama leda.

 

Prati N.com