Savjeti …

Print Friendly, PDF & Email

 

 

… za mršavljenje

Dijeta i vježbanje – baš tako! Trebate gledati što jedete, i trošiti više energije od onoga što se unese hranom i pićem kako bi skinuli suvišne kilograme.

Sjećate li se “Zakona o očuvanju energije” iz srednje škole? Za početak neće škoditi malo termodinamike:

Energija se ne može stvoriti ni iz čega niti se može uništiti, već se može samo prenijeti iz jednog oblika u drugi, ili s jednog tijela na drugo.

Zašto mislite da vaš šlauf  predstavlja iznimku svim zakonima ove galaksije? Kamo idu kalorije iz hamburgera, pomfrita, tjestenine, kruha? U masne naslage! Zato: hodajte, trčite, vozite bicikl, vježbajte aerobic, pilates, jogu, krenite u teretanu…. fizička aktivnost povećava potrošnju enegije, utrošite te kalorije!

 

… za mršavljenje

Redukcijske dijete su teške. Teško je biti na dijeti. Postignuti rezultati su većim dijelom samo privremeni: kilogrami se vraćaju nazad, ili još gore, biti će ih i više nego kada ste započeli.

Kada planirate skidanje kilograma, planirajte i druge promjene u vašim navikama. Tek tada ćete biti na putu ka dugotrajnom rješenju. Riječ dijeta potječe od grč. diaita što znači život, življenje, način života, hrana, prebivalište, stan, a u današnje vrijeme ju poistovjećujemo isključivo sa smanjenjem unosa hrane i mršavljenjem.

Zato dobro smislite sve pojedinosti u razdoblju vaše “dijete”: broj obroka, hranu koju ćete koristiti, hranu koju ćete izbaciti, način na koji ćete hranu pripremati (sa manje masnoće), korištenje miksera i sokovnika, uzimanje gotovih obroka na posao itd.

Planirajte svakodnevne aktivnosti od vježbanja u dvorani ili teretani, do hodanja i izbjegavanja dizala. Svakako kontrolirajte napredak jednom tjedno, preispitajte rezultate i postavite si realne ciljeve za naredni period.

Budite zadovoljni postignutim rezultatima. Nemojte biti preopterećeni napretkom, već se pokušajte opustiti. Kilogrami se skidaju u dužem vremenskom periodu. Prebrzo mršavljenje je šamar za vaš organizam, imati ćete više štete nego koristi.

Odbacite sve štetne navike za koje znate da će vam prije ili kasnije zagorčiti zdravlje. Budite sretni što konačno radite na sebi i svom zdravlju.

 

Prati N.com