Prijedlog za mršavljenje

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Vaš prijedlog za mršavljenje: imam 47 godina, visina 167, težina 81, krvna grupa “A”, nizak pritisak, obavljam kancelarijski posao, često jedem kad sam nervozna. – Velinka

Odgovor

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri regulaciji prekomjerne tjelesne težine:

– Pošto radite kancelarijski posao, pretpostavljam da treba više kretanja. Na poslu se što više krečite, ako se trebate dignuti i hodati do printera, nositi dokumente, odradite to sve sami, ako imate stepenice, radije otiđite stepenicama nego liftom. Iskoristite svaku priliku da se ustanete sa stolice i hodate.

– Smanjite kalorijski unos hrane. Možete tjedan dana pisati dnevnih prehrane, bilježiti sto jedete i provjerite koliko to sve skupa ima kalorija. Ako ste preko 2000 kcal, onda je to previše, pogotovo ako se slabo krećete.

– Vaš indeks tjelesne mase ITM je 29, što ukazuje na prekomjernu tjelesnu težinu, i bilo bi dakle dobro da smanjite težinu.

– Pročitajte naš članak kako napraviti dijetu za vaše potrebe, odnosno o čemu trebate voditi računa: Idealna dijeta za mršavljenje s primjernom jelovnika.

– Što se tiče “često jedem kada sam nervozna“, probajte raditi više na sebi i pronaći trenutke koji potiču nervozu, te ih na taj način pokušate izbjegavati, i ovaj dio je dosta težak, ali treba uzeti u obzir da je moguće i tu napraviti određeni napredak uz nešto uloženog truda

– Što se tiče krvne grupe, može vam se učiniti da ukoliko pratite prehranu po krvnim grupama, uočite neku vezu između hrane koje se preporuča za krvnu grupu A, i hrane koja vama osobno paše. Tada uključite tu hranu u vašu prehranu, ali nemojte isključiti i hranu koja paše ostalim krvnim grupama jer i tu vjerojatno ima hrane koja vam odlično paše, možete ju dobro probaviti, i još važnije, dati će vam obilje izbora, i donijeti više nutrijenta kada vam je prehrana raznovrsna. Svako ograničavanje u prehrani može na duge staze imati negativne posljedice

– Ne zaboravite unositi hranu manje kalorijske vrijednosti: voće i povrće prvenstveno

– Za nizak tlak, potrebno je u prehranu uključiti integralne žitarice, voće i povrće, nemasno mesno i ribu. Treba jesti više puta na dan, tri glavna obroka i dva međuobroka, velike i obilne obroke treba izbjegavati kako bi tlak ne bi naglo pao nakon obroka. Iz jelovnika treba ograničiti ili kompletno izbaciti (ovisno o jačini simptoma) visoko ugljikohidratne namirnice kao što su krumpir, riža tjestenina i kruh (sve te nemirnice potrebno je ograničiti i na redukcijskoj dijeti). Kofein može pomoći u podizanju tlaka ali samo privremeno (od 3-14 mmHg), no ne smije se pretjerivati sa konzumacijom napitaka koji sadrže kofein. Jela se trebaju primjereno soliti, jer sol također podiže krvni tlak. Potrebno je piti puno vode, a izbjegavati alkoholna pića.

 

Prati N.com