Osnovna svojstva vitamina

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Vitamini su organske molekule koje imaju veliki broj funkcija u organizmu, i sudjeluju kao biokemijski regulatori i katalizatori u velikom broju reakcija u ljudskom organizmu. Status vitamina imaju samo one tvari koje imaju određenu nezamjenjivu funkciju u našem organizmu, i ujedno ih ne možemo sami proizvesti već ih moramo unositi putem hrane, poput minerala. Postoje minimalne utvrđene količine svakog vitamina koje organizam treba svaki dan iz hrane, i one su standardizirane kao RDA vrijednosti. RDA vrijednosti su količine vitamina dovoljne za minimalno podmirivanje tih potreba, i izražavaju se u masenim jedinicama. Pojedinih vitamina nam je potrebno nekoliko stotina miligrama, a nekih tek nekoliko mikrograma.

Najistaknutija uloga vitamina je da u brojnim metaboličkim reakcijama djeluju kao kofaktori u enzimskim reakcijama. Neki vitamini imaju više uloga na različitim mjestima, poput vitamina C, i njihova potrošnja je veća od drugih. U načelu, uloge vitamina su fino umrežene i povezane jedna s drugom, pa nedostatak jednog vitamina odmah pogađa funkciju drugoga.

Manjak nekog vitamina u prehrani koji traje određeno vrijeme znači usporavanje, prestanak ili degradaciju određenih vitalnih procesa u organizmu. Takvo stanje je opisano simptomima deficita i naziva se avitaminoza. Teški stadij avitaminoze nekog vitamina može izazvati i određenu bolest. Primjerice, avitaminoza vitamina A može dovesti do noćnog sljepila, a vitamina C do skorbuta. Ukoliko nema trajnijih posljedica, što ovisi o težini i trajanju avitaminoze, ovo stanje se jednostavno korigira uvođenjem manjkavog vitamina natrag u prehranu.

Autor:
Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com