Četvrti po debljini u Europi !?!

Print Friendly, PDF & Email

 

24.01.2009. – Mnoge će iznenaditi činjenica da smo, prema najnovijem istraživanju četvrta po redu najdeblja nacija u Europi! Podaci pokazuju da je u Hrvatskoj preuhranjeno više od 79% muškaraca i gotovo 50% žena. Kažu stručnjaci – debljina je kronična bolest koja ima za posljedicu niz teških kroničnih poremećaja.

Zanimljivo, Svjetska zdravstvena organizacija je prije nešto više od 60 godina također pretilost proglasila bolešću. Trend porasta debljine zahvaća cijele kontinente i zabrinjavajući je pogotovo u dječjoj i mladenačkoj dobi.

Uzroci prekomjerne težine

Neki od uzroka prekomjerne težine su kronični nedostatak vremena – imamo sve manje i manje vremena da za sebe i svoju obitelj pripremamo kvalitetne obroke, odnosno da s traženom pažnjom konzumiramo svoje obroke. Zatim, tu je zasigurno i slaba fizička aktivnost, ili kako to stručnjaci kažu: sjedilački način života. Kada smo zadnji puta šetali pola sata, išli pješke u dućan, uspinjali se stepenicama, da li se uopće možete sjetiti kada ste vozili bicikl?

Nadalje, danas je na svakom koraku dostupna hrana koja je gotova, ili poluobrađena i koja se stoga lako i brzo priprema – no nemojmo zaboraviti da su sva ta polugotova jela proizvodi prehrambene industrije, odnosno suvremene poljoprivrede i stočarstva, jednostavno prepuni kemikalijama – koji zasigurno nemaju povoljan utjecaj na zdravlje.

Ostaci pesticida i herbicida, konzervansi, boje, punila, arome, pogotovo sintetski oblici kemikalija – sve je to opterećenje za naš organizam, i pitanje je što će tako desetljećima unošene kemikalije uzrokovati našem organizmu, ili ako već nisu. Niste li već čuli da se vitalni i mršavi Kinezi, preseljenjem u Ameriku počinju naglo debljati – oni prihvaćaju način prehrane i navike tamošnjih ljudi – ali odjednom unose u sebe sve moguće kemikalije koje u zemljama s tradicionalnom poljoprivredom odakle su porijeklom, očito nema.

Zašto je baš danas toliko prisutan problem s debljinom, pogotovo u SAD: sva je hrana doslovno zagrijana u mikrovalnoj i ubačena u vaša usta pred TV ekranom – vlasti poduzimaju sve da riješe problem: 1992. godine uveli su prvi na svijetu koncept piramide hrane – no rezultata još uvijek nema, stanje je postalo još gore!

Kod nas je 2002. godine osnovano Hrvatsko društvo za debljinu koje je 2003. i 2006. održalo kongrese. Njihov je najnoviji zaključak da liječenje preporukama nije dalo rezultata, odnosno da su rezultati bili slabi, i novim konsenzusom preporučuju raniju farmakoterapiju, pa i kirurško liječenje, ako ste predebeli.

Zamislite – nije dovoljno što nam je hrana prepuna kemikalija koje jednostavno nisu postojale prije stotinjak godina i koje onemogućuju normalno iskorištavanje hranjivih tvari – već žele da dodatno konzumiramo lijekove za težinu! Tako se kao pomoć pri mršavljenju može primijeniti Orlistat – lijek koji smanjuje apsorpciju masnoće iz hrane, s jednom nezgodnom nuspojavom da je stolica masnija, odnosno imate proljev.

Jesti masno i piti lijekove – zar nije bolje promijeniti prehranu i povećati fizičku aktivnost? Hamburger, cola i tableta, umjesto velike miješane salate i šetnje poslije ručka.

Zapamtite da nema brzog gubitka suvišnih kilograma – kao što i sami vidimo da suvišni kilogrami za većinu nas ne dolaze preko noći. Ne računajte na to da imate hormonski poremećaj, tek je minimalni dio prekomjerne težine uzrokovan hormonima. Većina brzinskih i pomodarskih dijeta, te razni preparati za mršavljenje mogu ukloniti suvišne kilograme (i masno tkivo i mišićno tkivo, nažalost), no takvi pokušaji najčešće završavaju s povratkom kilograma.

Zašto je važno smršaviti ako smo debeli?

Ponavljanja nikad dosta: posljedice debljine su kardiovaskularne bolesti, ateroskleroza, dijabetes tipa II, infarkt, visoki tlak, povišene masnoće u krvi, žučni kamenci, karcinom – sve su to stanja koja će nas na kraju dovesti do gubitka kvalitete života.

Debljina smanjuje očekivano trajanje života četiri do devet mjeseci, u svijetu je predebelo 1,2 milijarde ljudi. SZO kaže da se normalizacijom težine, broj karcinoma u svijetu može smanjiti za 40%, a čak i 50% za rak endometrija (maternice). Masno tkivo koje vučemo svugdje sa sobom, postalo je tempirana bomba!

Promjena životnog stila, prehrambenih navika i izbora zdravo proizvedene hrane (bez herbicida, pesticida, aditiva…) ključ je rješenja. Uravnotežena dijeta koja vodi računa o zadovoljavanju nutritivnih potreba, i koja ima oko 1200-1800 kcal ovisno o osobi i cilju programa, rezultirat će s jedan do dva kilograma manje u mjesec dana. Polako ali sigurno.

Napomena:
Članak je objavljen 28.01.2009. na portalu Javno.hr

 

Prati N.com