Sušenje čili paprike

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Za sušenje čilija potrebno je mnogo sunca i svježeg zraka. Ukoliko u vrtu imate čili, ili ga kupite na zelenoj tržnici, za sušenje će vam biti potrebna igla i jači konac (ili ribarski najlon).

Čili za sušenje treba biti neoštećenog ploda i drške, te nije potrebno vaditi sjemenke. Postoji nekoliko metoda, i sve su dakako uspješne dokle god ima dovoljno sunca i topline. U prvoj metodi, čili se nabada iglom u dršku, pod kutom od 45 stupnjeva, tako da se konac gusto popunjuje plodovima. Na dnu lanca, potrebno je vezati manji komadić drva (čačkalicu) koji će spriječiti da plodovi ne otpadnu sa konca. Čili se također može nabosti na gornjoj trećini ploda i nanizati u lančić. Za tradicionalno sušenje na suncu, zapravo nije potrebna niti igla jer je prema trećoj metodi dovoljno vezati dršku čilija koncem i nanizati u guste grozdove („ristra“ u Meksiku koja služi i za dekoraciju doma).

Kako se čili suši, poprimit će tamniju boju. Ukoliko primijetite plijesan na plodovima, potrebno je ukloniti pljesnive plodove. Ako se plijesan često pojavljuje, potrebno je čili prebaciti na mjesto koje ima bolje provjetravanje dok se proces sušenja ne završi. Sušetnje obično traje od tri tjedana do mjesec dana.

 

Prati N.com