6. travanj

Print Friendly, PDF & Email

 

 

1954. – Tvrtka Swanson & Sons lansira prvu “TV večeru”, kompletan zamrznuti obrok koji je zahtijevao vrlo malo ili nikakvu pripremu. Originalna “TV večera” (TV Dinner) bila je pakirana u aluminijskom podmetaču te se grijala u pećnici, dok su moderni zamrznuti obroci pakirani u plastičnim podlošcima i zagrijavaju se u mikrovalnoj.

 

1938. – Istraživač tvrtke Du Pont, Roy J. Plunkett i njegov tehničar Jack Rebok, slučajno sintetiziraju kemijsku tvar politetrafluoroetilen (PTFE) koja će se kasnije imati komercijalni naziv teflon. Našao je široku primjenu, također i u domaćinstvu gdje se tom tvari oblaže posuđe. Američka Agencija za zaštitu okoliša (Environmental Protection Agency) i Administracija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration), dozvoljavaju upotrebu teflona za izradu posuđa, međutim teflon se razgrađuje na temperaturama preko 260 C.

 

1920. – Rođen je Edmond H. Fischer, švicarsko-američki biokemičar koji je zajedno sa Edwinom G. Krebsom 1992. g. podijelio Nobelovu nagradu za fiziologiju medicine za otkriće reverzibilne fosforilacije kao biološkog regularnog mehanizma koji upravlja aktivnošću proteina u stanicama. Njihovo otkriće je ključno za razumijevanje kako se glikogen u tijelu razlaže do glukoze.

 

1911. – Rođen Feodor Lynen (u. 8. kolovoza 1979. g.) njemački biokemičar koji je 1964. g. podijelio Nobelovu nagradu sa Konradom Blochom za istraživanja mehanizma regulacije kolesterola i masnih kiselina.

 

Prati N.com