7. studeni

Print Friendly, PDF & Email

 

 

2013. – Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) objavila je da parcijalno hidrogenirana ulja, primarni izvor trans-masnoća u prerađenoj hrani nisu više na listi sigurnih dodataka hrani (GRAS – Generally Recognised As Safe). Iako je potrošnja trans masnoća u konstantnom padu u posljednje dvije dekade još i dalje ostaje javnozdravstveni problem, te FDA smatra da daljnje smanjenje može prevenirati dodatnih 20.000 infarkta i 7.000 smrti godišnje.

Konzumacija trans masnoća povisuje LDL lipoprotein (loš kolesterol) i povisuje rizik od koronarne bolesti srca, trans masnoće nemaju nikakvu zdravstvenu povoljnost i ne postoji sigurna razina za unos.

U SAD-u su proizvođači samovoljno smanjivali trans masnoće, koje se uglavnom mogu naći u procesiranoj hrani, desertima, kukuruzu kokičaru za mikrovalnu, smrznutim pizzama, margarinima i bjelilu za kavu. Sadržaj trans masnoća se deklarira na hrani u SAD-u od 2006. godine. 2003 godine Amerikanci su unosili 4.6 grama dnevno, a 2012 se taj unos smanjio na 1 gram trans masnoća dnevno.

FDA je najavila da će se hidrogenirane masnoće tretirati kao aditiv u hrani, i neće se dozvoljavati za upotrebu u hrani osim ako je upotreba odobrena posebnom regulacijom.

 

Prati N.com