Adaptirano sojino mlijeko

Print Friendly, PDF & Email

 

Adaptirano sojino mlijeko za dojenčad koje se danas proizvodi vrlo je kvalitetno, i sigurno za ishranu dojenčadi ako u obzir ne dolaze druge vrste mlijeka (za alergiju na kravlje mlijeko može se koristiti i hipoalergeno mlijeko, u kojemu su proteini hidrolizirani, tako da ne izaziva nepoželjne reakcije).

Ovo mlijeko se proizvodi se od izolata sojinih proteina, a tijekom godina poboljšano je nizom postupaka. U njega se rutinski dodaje aminokiselina metionin radi poboljšanja kvalitete proteina, zatim karnitin radi boljeg metabolizma masnoća i antioksidans taurin. Sadržaj ugljikohidrata, masti i proteina sličan je onom u majčinom mlijeku. Kako neki spojevi prisutni u soji (fitati) mogu smanjiti apsorpciju minerala kalcija i fosfora, ovi se minerali obično dodaju u 20% većoj koncentraciji nego u adaptiranom kravljem mlijeku, te je tako smanjen mogući deficit u apsorpciji. Adaptirano sojino mlijeko obogaćeno je željezom i cinkom. Anti-nutritivni faktori koji bi mogli dospjeti u adaptirano sojino mlijeko uklanjaju se termičkom obradom.

Alergija na hranu uključuje imunološku reakciju na neki sastojak iz hrane. Alergija nastaje kada se proteini iz hrane apsorbiraju iz probavnog sustava, te imunološki sustav reagira stvaranjem zaštitnih tvari kao što su antitijela IgE i histamin.

Adaptirano sojino mlijeko proizvedeno iz sojinog izolata ne sadrži laktozu, te se stoga može koristiti kod djece koja ju ne podnose (intolerancija laktoze). Laktoza je šećer koji se prirodno nalazi u mlijeku, a neke osobe ne posjeduju enzim kojim bi se ona mogla razgraditi, te dolazi do probavnih smetnji (nadimanje, grčevi, proljev).

Inače se adaptirano sojino mlijeko ne preporučuje za nedonoščad.

Izvor:
Soy Protein-based Formulas: Recommendations for Use in Infant Feeding. Pediatrics, vol 101, No 1., January 1998.

 

Prati N.com