Dobivanje na težini i rak dojke

Print Friendly, PDF & Email

 

28.04.2004. – Prekomjerna zaliha tjelesne masnoće i hormonalna nadomjesna terapija su važni faktori koji pridonose riziku od pojave raka dojke kod žena nakon menopauze. Po riječima prof. dr. Mije Bregoveca, poznatog hrvatskog kardiologa, hormonalna nadomjesna terapija ima negativni utjecaj te može izazvati moždani udar, demenciju i umanjenje kognitivnih sposobnosti. Dakle, hormonalna nadomjesna terapija ne štiti srce i mozak kako se prethodno mislilo.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 63.000 žena nakon menopauze, analizirano je preko 1.900 slučajeva raka dojke. Navedene žene su hormonalnu nadomjesnu terapiju koristile prethodno ili ju nikad nisu koristile. Studija pokazuje da ako je tjelesna težina od navršenih 18 godina povećana od 9 do 13,6 kg, signifikantno je povećan rizik od pojave raka dojke koji je iznosio 40%. Žene koje su od navršenih 18 godina dobile najviše na težini, i to preko 32 kg, imale su dvostruko veći rizik, tj. oko 80%.

Što trebate znati?

Mnoge studije pokazuju da dobivanje na težini i prekomjerna tjelesna masa povećavaju rizik od pojave raka dojke, i prognoza kod dijagnoze bolesti postaje lošija. Rizik od pojave raka dojke znatno je drugačiji kod žena koje uzimaju hormonalnu nadomjesnu terapiju, ali izgleda ona ne umanjuje rizik, već prikriva utjecaj drugih rizičnih faktora.

Imam li prekomjernu tjelesnu masu?

Količinu suvišnih kilograma najbolje je provjeriti korištenjem indeksa tjelesne mase, ITM. On se za optimalnu težinu kreće od 18,5 do 24,9.

ITM = težina u kg / (visina u m) x (visina u m)

ITM Stanje
ispod 18,5 pothranjenost
18,5-24,9 poželjna težina
25-29,9 povećana težina
30-34,9 stupanj I pretilosti
35,0-34,9 stupanj II pretilosti
iznad 40 stupanj III pretilosti

Izvor:
Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 13, 220-224

 

Prati N.com