Genetski inženjering omega-3 masnih kiselina

Print Friendly, PDF & Email

 

 

11.02.2004. – Genetičari su uspješno testirali novu metodu kojom bi, za sada teoretski, jednog dana mogli dobiti sočne odreske i kajgane bez opasnosti po zdravlje našeg srca! U časopisu Nature objavljena je studija u kojoj su genetičari uspješno ubacili gen iz crva Caenorhabditis elegans u miševe, te su nakon toga miševi sami mogli sintetizirati značajne količine omega-3 masnih kiselina. Znanstvenici iz Bostona pokušavaju uzgojiti i kokoš s navedenim genom, koja bi mogla dati jaja bogata omega-3 masnim kiselinama.

Inače, omega-3 masne kiseline povoljno djeluju na zdravlje, važne su u prevenciji bolesti srca i krvnih žila jer smanjuju upale u stijenkama arterija. Također mogu smanjiti krvni tlak, te kemijski utjecati na električne impulse srca. Omega 3-masne kiseline važne su za razvoj mozga, a pretpostavlja se da bi mogle smanjiti rizik od Alzheimer-ove bolesti.

Što trebate znati?

Da se naslutiti da će sljedeći potez biti prijenos gena u druge životinje, da bi se tako dobilo meso i mlijeko bogato omega-3 masnim kiselinama. Prije nego što navedena genetski modificirana hrana stigne na police dućana, ipak će proći podosta vremena. Američka Agencija za hranu i lijekove, tretira trans-genske životinje vrlo rigorozno (trebaju proći dugotrajna ispitivanja velikog obujma). Do sada, Agencija nije dozvolila upotrebu niti jedne genetski modificirane životinje za ljudsku prehranu. Europska Unija također zahtjeva striktno označavanje proizvoda dobivenih genetskim inženjeringom.

Moglo bi se reći da su za sada samo genetičari i znanstvenici ushićeni novim trans-genskim organizmima koje stvaraju; golema većina običnih smrtnika negativno reagira na ovakve izume.

 

Prati N.com