Hormoni apetita utječu na dobivanje težine

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Da je ponovno dobivanje na težini nakon dijete vrlo je frustrirajuće iskustvo potvrditi će sve osobe koje su u više navrata pokušale smršaviti. U rasvjetljavanju razloga pojave yo-yo efekta pomoći će proučavanje dvaju hormona apetita pomalo simpatičnih imena: leptin i grelin.

Tretman prekomjerne tjelesne težine i obeziteta pomoću lijekova i dijetnih programa vrlo je efikasan gledano kratkoročno, ali na duge staze, često se javljaju problemi. Hormoni apetita leptin i grelin utječu na dobivanje težine nakon dijete, te će bolje poznavanje njihove funkcije pomoći u personaliziranju programa za mršavljenje.

Razina hormona apetita u krvnoj plazmi prije početka dijete može poslužiti za predviđanje ishoda mršavljenja. Viša razina leptina sa istodobnom nižom razinom grelina pokazuje veće dobivanje na težini nakon provedene redukcijske dijete. Stručnjaci predlažu da se razine ovih hormona uzmu kao biomarkeri u predviđanju ishoda mršavljenja. Time bi endokrinolozi i nutricionisti imali bolji uvid u stanje pacijenata i osoba kojima treba posvetiti posebnu pažnju prilikom mršavljenja.

Naziv leptin (grč. „leptos“ – mršav) je hormon koji smanjuje apetit, a izlučuje ga masno tkivo. Primijećeno je da obezne osobe imaju neobično visoku razinu leptina – ali ne mršave, odnosno rezistentne su na leptin, slično kao što su i osobe oboljele od dijabetesa rezistentne na djelovanje inzulina. U takvom stanju, tijelo jednostavno ne prepoznaje signal sitosti i ne zna kada treba stati sa uzimanjem hrane.

Grelin je prvi hormon apetita otkriven 1999. godine. Nastaje u želucu i pankreasu i pojačava glad. Razina grelina raste prije jela, a pada nakon jela. Smatra se da je njegovo djelovanje antagonistično leptinu. Zanimljivo da grelin ima i mnoge druge funkcije, a u glodavaca utječe na procese učenja i pamćenja. Tu je dokazano da je učenje najučinkovitije kada je želudac prazan – odnosno kada je razina grelina u krvi viša. Da li je tako i kod ljudi, pokazati će daljnje studije. U svakom slučaju, razina grelina u krvi obeznih osoba niža je nego kod mršavih osoba.

 

Prati N.com