Kako amerikanci uništavaju super korov?

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Izgleda kao znanstvena fantastika? Ne, ovo je stvarnost!

Superkorov koji je nastao pokretanjem GM farmi toliko snažno napreduje SAD-u da može biti uništen jedino bacačima plamena i kemikalijama korištenim za vrijeme Vijetnamskog rata!! U nastavku je cijeli članak iz britanskog DailyMail-a.

Agent Orange to kill GM weed

 U posljednjoj dekadi, farmeri su uzgojili milijune jutara zemlje sa genetski modificiranom sojom i kukuruzom koji su dizajnirani da izdrže herbicid Roundup, razvijen od tvrtke Monsanto.

Međutim, nekolicina vrsti korova, uključujući i gigantsku ambroziju i amarant (štir)  koji mogu narasti do 3 metara razvila su imunost na glifosat te su dovela do pojave polja koja su neupotrebljiva za poljoprivredne usjeve.

Farmeri su potražili spas u plinskim bacačima plamena i kemikalijom 2,4-D koja je sastojak Agent Orange-a, tvari koja se upotrebljavala za čišćenje Vijetnamskih džungli.

Ova kemikalija će se koristiti u sprezi sa novim GM usjevima koji će biti otporni na 2,4-D.

Američko ministarstvo poljoprivrede je objavilo da je navedena kemikalija sigurna u poljodjeljstvu, ali nisu svi uvjereni u to. Gary Hirsber, organski farmer govori: “Kada bi potrošači razumjeli kemijsku eskalaciju ovdje, oni bi zatražili nešto drugačiju hranu”.

Izvor:
dailymail.co.uk

 

Prati N.com