Imazalil

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Imazalil (sinonimi: enilkonazol, kloramizol) je fungicid koji se široko koristi u agrikulturi, posebno u uzgoju citrusnog voća (naranča, limun, limeta, grejpfrut, mandarina). Imazalilom se također tretiraju citrusni plodovi (špricanjem, potapanjem, oblaganjem masnim emulzijama i voskovima) kako bi se smanjilo njihovo truljenje u skladištu.

U fazi rasta plodovi se tretiraju u skladu s dobrom poljoprivrednom praksom (čitaj: koliko proizvođač smatra da je potrebno), a u proizvodima na tržištu količina zaostalog sredstva ne smije biti veća od maksimalno dopuštene zakonskim propisima (MDK). Maksimalno dopuštena rezidua u zemljama EU je 5 mg/kg ploda (EU Pesticide database). Studija iz 2005 godine provedena u UK pokazuje da su rezidue u pravilu veće od MDK (pronađite na Internetu dokument Pesticide Action Network UK: The alternative pesticide residues report 2005 – What the Government doesn’t tell us).

Letalna doza za štakora je 227 mg/kg težine.
Karenca (vrijeme raspada) imazalila na voću i povrću je 40 dana.

Imazalil je kao kemikalija u izvornom stanju označena/dokazana kao karcinogen i razvojno-reproduktivni toksin.

Imazalil prodire u dubinu ploda i sve dijelove biljke, tako da nekoliko kapi deterdženta i trljanje ploda pod tekućom vodom neće pomoći u čišćenju hrapave kore naranče. Vrlo je stabilan na povišenim temperaturama tako da će ribana narančina kora u kolačima zadržati dio imazalila i nakon pečenja. Ljuštenjem kore će dio emulzije pesticida prijeći i na prste! Osušenu narančinu koru konvencionalnih agruma – bacite u smeće.

Imazalil deklaracija

Izvori:
– pesticideinfo.org
– danas.hr
– wikipedia.com
– EU Pesticide database: ec.europa.eu/sanco_pesticides/public/index.cfm
– Pesticide Action Network UK: The alternative pesticide residues report 2005 – What the Government doesn’t tell us

 

Prati N.com