Keltska sol

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Keltska sol je (Celtic sea salt) je sol koja se tradicionalno proizvodi ugušćivanjem i isparavanjem slane vode iz Atlantskog oceana u francuskoj pokrajini Bretanje. Blago je sivkaste boje koja potječe od glinenih laguna gdje se vrši isparavanje, a može biti veće ili manje granulacije. Ima i specifičnu aromu koja dolazi do izražaja prilikom soljenja hrane.

Prema Pravilniku o soli (NN 89/2011, 141/13) ova sol se ne jodira zbog tradicionalnog tehnološkog postupka proizvodnje. Postoje i druge soli koje se dobivaju tradicionalnim, ne-industrijskim postupcima, te se također ne jodiraju, to su npr. crna sol (kala namak – sa specifičnom aromom sumpora), ljuskasta sol, solni cvijet, crvena havajska sol, himalajska sol itd.

Keltska sol se razlikuje od jodirane morske soli po sadržaju vlage i prisutnosti mnoštva drugih elemenata. Jodirana morska sol uglavnom sadrži čisti natrij-klorid (98,5-99,1%) s nešto malo vlage (0,1-0,2%), a dodan joj je kalij jodat i sredstvo protiv zgrudnjavanja (E536). U 100 grama jodirana sol ima oko 38,9 g natrija i 60,1 g klora. Keltska sol sadrži mnogo manje natrija i klora (oko 33 g Na i 50,9 g Cl), ova razlika uvelike proizlazi iz sadržaja vlage koje je oko 14%. Osim toga keltska sol sadrži oko 2% drugih elemenata, pa ćemo u 100 grama naći: 180 mg kalija (u odnosu na morsku sol koja ga ima 75-125 mg), 346 mg magnezija (morska sol 80-111 mg), 100 mg kalcija (morska sol 21-30 mg), te 646 mg sumpora, 80 mg silicija, 40 mg ugljika, 9 mg željeza, 7 mg aluminija, 2 mg cinka, 1 mg bakra i brojnih drugih u još manjim količinama.

Keltska sol sadrži veće količine elemenata no što je to u jodiranoj morskoj soli, ali kako je dnevno potrebno samo nekoliko grama soli, ne bi bilo razumno osloniti se samo na keltsku sol kao izvoru tih minerala. Keltska sol je svakako dobar izbor ako želite u prehranu uvesti nerafinirane izvorne namirnice te želite obogatiti aromu hrane.

Izvori:
Web stranica Solane Pag, solana-pag.hr
Celtic Sea Salt Analysis, curizo.com

 

Prati N.com