Koliko treba vježbati

Print Friendly, PDF & Email

 

24.04.2004. – Prekomjerna tjelesna težina i obezitet danas su vodeći zdravstveni problemi, koji su velikim dijelom uvjetovani nedostatkom fizičke aktivnosti. Za održavanje optimalne tjelesne mase (težine) važan je unos i potrošnja energije, jednostavno rečeno, unos kalorija treba biti u ravnoteži s potrošnjom.

Ali u kojoj će mjeri fizička aktivnost djelovati na mršavljenje? I kakva je najbolja fizička aktivnost u toku trajanja redukcijske dijete? U odgovoru na ovo pitanje može nam pomoći studija iz Archives of Internal Medicine objavljena prošlog mjeseca. Naime, pokazano je da i relativno mala promjena u korist fizičke aktivnosti u prethodno sedentarnoj populaciji dovodi do smanjenja težine, pa čak i kada osobe nisu na redukcijskoj dijeti.

Stotinu i dvadeset sudionika studije (pretežno srednjovječne osobe povećane tjelesne mase) podijeljeno je u četiri grupe te praćeno u trajanju od gotovo 3 godine. Dok je kontrolna grupa nastavila s tzv. sedentarnim načinom života, ostale grupe započele su s programom fizičke aktivnosti različitog intenziteta. Prva grupa bavila se laganom fizičkom aktivnošću – čiji je ekvivalent hodanje, 19.2 km tjedno, pri 40-55%-tnoj potrošnji kisika. Druga grupa bavila se umjerenom fizičkom aktivnošću, što je jednako jogging-u, 19.2 km tjedno, pri potrošnji kisika od 65-80%. Treća grupa bavila se intenzivnom fizičkom aktivnošću, također jogging-om, 32,0 km tjedno na 65-80%-tnoj potrošnji kisika.

Na kraju studije utvrđeno je znatno podudaranje između vrste fizičke aktivnosti i smanjenja težine.

Grupa Težina kg Masno tkivo kg
kontrolna +1,0 +0,4
I grupa – lagana fizička aktivnost -0,9 -2,0
II grupa – umjerena fizička aktivnost -0,6 -2,5
II grupa – intenzivna fizička aktivnost -2,9 -4,8

Dakle, dok je kontrolna grupa dobila na težini, grupe koje su se bavile fizičkom aktivnošću izgubile su na težini i tjelesnoj masnoći. U usporedbi s kontrolom došlo je do smanjenja opsegu struka i opsega bokova.

Što trebate znati?

U grupi s najmanjom aktivnošću, hodanjem, došlo je do smanjenja težine od 1 kg, što nije puno, ali je statistički značajno. Budući da sudionici nisu dobili nikakve instrukcije o provođenju dijete, to je vrlo pozitivan rezultat. Vježbanje dužeg trajanja i većeg intenziteta dovelo je do većeg gubitka težine i još većeg gubitka masnog tkiva (vježbanjem se izgrađuju i jačaju mišići, tako da je ukupno smanjenje težine rezultat rasta mišića s jedne strane, te smanjenja masnog tkiva s druge strane).

Ovo je prva kontrolirana studija koja daje ovakve rezultate. Dakle, dokazano je da fizička aktivnost najmanjeg intenziteta kao hodanje u trajanju od 30 minuta dnevno, definitivno ima koristi u borbi s kilogramima. Može se naslutiti da je kombinacija fizičke aktivnosti i redukcijske dijete još produktivnija.

 

Prati N.com