Povratak zakrivljenih

Print Friendly, PDF & Email

 

 

14.10.2010. – Pravilo o zakrivljenosti krastavaca i u Hrvatskoj odlazi u povijest: s nekoliko mjeseci zakašnjenja u odnosu na Europsku uniju hrvatsko je Ministarstvo poljoprivrede donijelo novi pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće, oslobodivši time krastavce strogih normi o njihovom izgledu.

Europska unija godinama se mučila s kritičarima koji su šašavo i birokratsko pravilo o izgledu krastavaca koristili kao dokaz birokratiziranosti. Međutim, povjerenica za poljoprivredu EU-a ljetos je odlučila tome stati na kraj. Zakrivljeni krastavci, mrkva neobičnog oblika, nepravilni patlidžani i drugo dotad “nepoželjno” povrće, od lani je ponovno dobrodošlo na police trgovina.

Hrvatska se najprije uskladila s propisom prema kojem su krastavci ekstra klase morali imati “maksimalnu zakrivljenost luka 10 mm na 10 cm krastavca”. Teško je vjerovati da su takva pravila ikad doista zaživjela u praksi. No, bez obzira na praksu, ta pravila uskoro više neće vrijediti.

Novi pravilnik Ministarstva poljoprivrede stupa, doduše, na snagu tek 1. lipnja sljedeće godine (2011), ali njegove odredbe, među kojima i one o krastavcima, konačno su ublažene. Umjesto posebnih mjera, sada je tek propisano da voće i povrće, a time i krastavci, trebaju biti neoštećeni, zdravi, gotovo bez štetnih organizama, bez stranog mirisa ili okusa.

Izvor:
Novi list

 

Prati N.com