Zelena pšenica u prahu i anemija

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Imam djevojčicu od 19 mjeseci. Zanima me mišljenje o proizvodu Liquid Sun -mladoj pšenici. Da li je uputno davati ga djetetu te dobi za poboljšanje krvne slike? – Ivana

Odgovor

Prema informacijama predstavljenim na web stranicama proizvođača, radi se o biljnom proizvodu bez dodataka, iz biološke proizvodnje što je svakako dobra strana ovog suplementa.

U američkoj bazi podataka nutritivnih sastojaka hrane (od USDA) nema podataka o tome koliko željeza sadrži osušeno lišće pšenice, što bi donekle odgovaralo ovom suplementu. Stoga treba vjerovati deklaraciji na pakovanju.

Inače, 100 grama soka lišća pšenice ima 5,6 mg Fe, što zadovoljava oko 30% potrebe odrasle osobe. Znači da suhi proizvod može sadržavati samo više željeza. Potreba za željezom djevojčice od 1 do 3 godine je 7 mg dnevno.

Apsorpcija željeza iz biljnih izvora, ne-hem željeza, znatno se razlikuje od osobe do osobe, ovisi od statusu željeza, drugoj hrani u prehrani i raznim tvarima u hrani (fitati, polifenoli, kalcij, oksalati, vitamin C, unos mesa). Velika brzina apsorpcije nije potrebna jer tijelo nema mehanizma za izbacivanje viška. Kako je željezo iz životinjskih izvora, hem-željezo, relativno dobro iskorišteno može doći do njegovog akumuliranja do razine koja može biti toksična. Stoga je željezo iz biljnih izvora povoljnije jer niz tvari regulira njegovu apsorpciju.

Nisu svi suplementi isti: željezo sulfat može može uzrokovati mučninu, konstipaciju, i interferira sa apsorpcijom vitamina E. Željezo pikolinat, željezo citrat i željezo bisglicinat se bolje toleriraju. Previše ovih suplemenata uzrokuje konstipaciju, mučninu, povraćanje i bolove u želucu, a vrlo visoke doze mogu biti fatalne, posebno kod djece. Stoga je još jedna pozitivna strana Liquid Sun suplementa bila da je to prašak dobiven od biljke, sa stotinama tvari normalno prisutnih u biljci, a ne radi se o jednoj kemijskoj supstanci sa aditivima, punilima i bojama kao što je to slučaj kod lijekova.

Na kraju: ne uzimajte proizvod na svoju ruku ako vam se čini da djetetu nedostaje željeza; prije suplementacije bilo kojim proizvodom trebate napraviti laboratorijske testove. Liječniku recite koji ste suplement odlučili koristiti, osim ako vam ne preporuči drugi. Kada počnete sa primjenom, budite oprezni, nikako ne uzimajte više suplementa od one koja je propisana u doziranju. Nakon jedan do dva mjeseca provjerite željezo kako biste vidjeli rezultate suplementacije.

 

 

Prati N.com