Propolis

Print Friendly, PDF & Email

 

13.08.2009. – Propolis je jedinstvena prirodna ljekovita tvar zbog svog širokog raspona djelovanja. Ima antibakterijska, antivirusna, antifungalna, protu-upalna, antikancerogena i imunomodulatorna svojstva. Pomaže kod tretmana astme, alergija, artritisa i poremećaja zglobova, ekcema i dermatitisa, sindroma kroničnog umora (ME, mijalgični encefalomijelitis ili kronični sindrom zamora i imune disfunkcije CFID), virusnih infekcija. To je prirodno ljekovito pomagalo osim kod bolesti, također nas održava u dobrom zdravlju i stanju organizma.

Propolis je vjerojatno najpoznatiji po svojim antibiotskim svojstvima. Već 1960 francuski istraživači pokazali su bakteriostatsko djelovanje na Bacillus subtilis, Proteus vulgaris i Bacillus alvei. Rezultati su se ponovili mnogo puta, a propolis se čak pokazao učinkovit kod MRSA, iste one bakterije rezistentne na antibiotike koja predstavlja problem u preko 70% bolnica.

Virusi predstavljaju pravu dilemu kad je zdravlje u pitanju, jer na njih ne djeluju antibiotici, a mutiraju toliko često da je vrlo teško proizvesti cjepivo. Oni bolest uzrokuju upadajući u stanice čiju proizvodnu sposobnost koriste za vlastitu replikaciju. Moderni lijekovi ciljaju na usporavanje ili zaustavljanje replikacije virusa. Budući da takvi lijekovi također napadaju iste strukture u stanici koje koristi i virusi, oni imaju određene nuspojave. Virusi predstavljaju vjerojatno najveću prijetnju ljudskom zdravlju, a svijet se, primjerice, trenutno nalazi usred HIV pandemije sa 39.4 milijuna zaraženih ljudi širom svijeta.

Propolis se u tretmanu genitalnog herpesa pokazao vrlo uspješnim, tako da je u jednoj kliničkoj studiji u Ukrajini čak pokazao bolji rezultat od antivirusnog lijeka aciklovira protiv genitalnog herpesa, a rastući broj dokaza ukazuje na korisnost primjene propolisa u tretmanu osoba zaraženih HIV-om.

Propolis također djeluje kao imunomodulator koji nam svima može biti od koristi. Poput omega kiselina, on može promijeniti proizvodnju citokina i njihovo utjecati na njihovo oslobađanje u organizmu. Citokini su kemijski glasnici koji omogućavaju komunikaciju stanicama imuno sustava.

Mijenjajući citokinski sustav, propolis priprema imuno sustav da bude spreman reagirati na antigene brzo i učinkovito. Na isti način, bioflavonoidi iz propolisa stimuliraju proizvodnju interferona koji može pomoći oporavak od sindroma kroničnog umora (ME), putem stimulacije njihovog imunosustava. Ovo mijenjanje citokinskog i interferonskog sustava znači da je tijelo spremno za borbu i odbacivanje infekcije. To čini podlogu za svrstavanje propolisa u suplement za potporu općeg zdravlja, u rangu vitamina kada je u pitanju imunitet. Jer, uvijek nije zgorega naglasiti važnost prevencije – bolje spriječiti nego liječiti.

Jedno ispitivanje osoba koje redovito uzimaju propolis pokazalo je da je artritis najčešći uzrok kao zdravstveni problem radi kojeg su uzimali propolis. Ovo je radi potentnih protu-upalnih svojstava sastojaka propolisa, naročito KAFE (kafeinska kiselina i fenil ester). KAFE je pokazao da supresira aktivnost T stanica. Ta protu-upalna svojstva također su djelotvorna kod drugih bolest i poremećaja poput astme i alergija, smanjujući kontrakcije glatkih mišića zračnih puteva i alergijski odgovor. U pravilu, svaki upalni poremećaj ili bolest može osjetiti utjecaj propolisa kao prehrambenog suplementa.

Propolis i KAFE također su pokazali da smanjuju veličinu tumora i da selektivno uništavaju i ograničuju proliferaciju malignih stanica mnogih različitih tipova tumora. Nedavno je u srpnju 2005. pokrenuto istraživanje terapeutske vrijednosti propolisa kod karcinoma. Istraživač Kostas Koumenis napominje da je zanimljivo svojstvo propolisa uočeno, a to je da uzrokuju smrt tumorskih stanica, ali ne i normalnih stanica. Ova studija, s drugim studijama koje su u tijeku lansiraju propolis kao jednu od zvijezda u momčadi prirodnih tvari koje znanstvenici istražuju u borbi protiv tumora.

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com