Želim smršaviti u zoni trbuha i bedara

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Molila bih vaš savjet, imam 44 godine, visoka sam 176 cm, već duže vremena sam na težini 78-80 kg, tipične sam kruškolike građe. Radim sjedeći, uredski posao, nemam mogućnosti za org. vježbanje, ali dosta pješačim. Jedem svu hranu, malo se mučim s namirnicama koje su zdrave, a mene napuhuju, slabost su mi kruh i razna peciva, a uslijed toga mi je trbuh jako izražen i noge su mi u bedrima “jake”, pa i to nosi određene probleme. Kako da smršavim barem 5 kg, a da nemam napadaje gladi i da mi se smanji trbuh? – Ružica

Odgovor

Imate problem kao i mnoge druge žene: nakupljanje tjelesne masnoće u zoni trbuha i bedara. Nije lako riješiti taj dio, trebate biti uporni i potruditi se kroz duži vremenski period, rezultati neće biti vidljivi preko noći.

ITM vam iznosi 25,5, na granici između normalne i prekomjerne tjelesne težine, pa nekoliko kilograma manje može značiti statistički manju vjerojatnost od pojave određenih bolesti koje su povezane sa prekomjernom težinom.

Dobro je da hodate, fizička aktivnost puno znači, no neka to bude najmanje pola sata svakog dana. Osim hodanja, možete se baviti i nekim drugim sportom (pilates, ples, biciklizam…)

Što se tiče izbora namirnica, kako jedete sve, prvo treba paziti na konzumaciju hrane koja sadrži puno škroba. Savjetovala bih vam da izbacite ili smanjite na najmanju moguću mjeru: krumpir, kruh, tjesteninu, rižu, sve slastice i pekarske proizvode. Kruh ne jedite uz glavne obroke, a ako ga trošite, neka to bude integralni kruh (ili si ga pripremajte sami kod kuće) i ne više od jedne tanke šnite po obroku. Gotove slastice iz dućana ili pekara (krafne, kolači, sladoled) i pekarske proizvode (razne kifle, pizza cut i slično) kompletno izbacite. Hranu iz fast food restorana također kompletno izbacite. Umjesto nabrojanih proizvoda konzumirajte voće i povrće kojih možete pojesti količinski puno više, a unositi ćete znatno manje energije. Ova zamjena kroz nekoliko mjeseci može učiniti veliku promjenu što se tiče težine.

Ručak, kako jedete meso, treba biti uravnotežen i to na način da se meso, odnosno proteini, kombiniraju sa ugljikohidratima iz povrća. Znači tanjur sa jelom trebao bi sadržavati oko 1/3 mesa, a 2/3 tanjura neka bude razno povrće, ali ne krumpir. Primjer bi bila recimo pečena piletina na grillu sa blitvom (može se koristi jedan manji krumpir) i salatom od kupusa. Ravnoteža ova dva sastojka može ubrzati mršavljenje i topljenje masnoća. Pogledajte knjige gđe. Vanje Grbac-Gredelj, Prehrana u zoni, imate dobro objašnjen princip ove kombinacije, kao i recepte koji su prilagođeni za naše podneblje.

Drugo, treba paziti na unos masnoća, po svakom obroku neka to ne bude više od jedne do dvije žličice ulja (začinjavanje salata, termička obrada mesa), sa mesa skidajte sve vidljive masnoće i birajte manje masno meso. Ne preporučam mesne proizvode (pljeskavice, čevapčići, paštete, salame), jer imaju previše skrivenih masnoća.

Kada ste gladni, za vaše napadaje gladi, imajte na dohvat ruke neku tekućinu (čaj bez šećera) ili spremite grickalice: voće! Kako je sada ljeto, imate pregršt voća kojeg možete birati, spremajte si sveže voćne salate. Odvojite voće od drugih obroka, uvijek ga jedite zasebno. Samo voće vam može biti i jedan od glavnih obroka: npr. doručak ili večera. Za doručak možete pripremati voćne frapee (smoothy-e) sa kombinacijom raznog voća, pogledajte neke od naših recepata. Uvijek imajte na umu što vam je cilj, i svaki put prije nego što posegnete za nekom hranom, upitajte se da li ćete na taj način pomoći ili odmoći sebi? U okršaju buhtla vs. jabuka, uvijek pobjeđuje jabuka, čak i dvije ako je potrebno.

Ako imate probleme sa napuhnutošću, možda je problem u mlijeku i mliječnim proizvodima, izbacite na deset dana mlijeko, bijelu kavu, capuccino, šlag, maslac, sireve, sladoled, jogurte i sve ostale mliječne proizvode i druge proizvode i jela koji sadrže mlijeko. Nikakva negativna posljedica neće se desiti ako to učinite. Promatrajte što se dešava sa probavnom, i da li se smetnje smanjuju.

Trebate piti dosta tekućine, najmanje dvije litre dnevno. Čim se probudite ujutro, popite dvije čaše vode, može i sa malo limuna, ali bez šećera. Potaknuti ćete detoksifikaciju (kada se smanjuje zaliha tjelesne masnoće, bitno je potaknuti izlučivanje) i regularnost crijeva će se također ustaliti.

Savjetovala bih vam da razmislite čime se hranite, izbacite sve moderne proizvode prehrambene industrije: zaboravite na par mjeseci da postoje pahuljice za doručak, hrenovke, paštete, krafne, napolitanke, čips, čokolada, jogurti koji povećavaju imunitet, probiotici… Probajte koristiti sto svježije namirnice, sve što možete si pripremite sami tako da preuzmete kontrolu nad unosom škroba i masnoća, i naravno razno raznih nepotrebnih aditiva.

 

 

Prati N.com