Redovita stolica

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Dulje vrijeme sam imao problema sa hemoroidima kao i sa fisurama. Nakon više od 4 pregleda raznih doktora, čitajući stotine članaka, kombinirajući narodne čajeve kreme i savijete doktora, čak sam prestao i pušiti i izbjegavam alkohol, počeo sam vježbati, shvatio sam da je uzrok najvećim dijelom prehrana. Naime hemeroidi su mi se povukli nakon svih tih radnji i povremeno se pojave no mene i dalje muči probava. Nikako da uspijem imati jednu stolicu ujutro. Uvijek su to dvije ili tri dnevno. Ili ako je jedna ujutro onda cijeli dan me prati nadutost i plinovi. Čak sam pomišljao da je to na bazi psihe. Počeo sam mirnije živjeti, moliti se bogu, meditirati no bezuspješno. Nedavno sam bio na sistematskom pregledu i svi rezulatati su izvrsni. – R

Odgovor

Svakako je pohvalno što se prestali pušiti, počeli vježbati i uveli niz drugih promjena u vlastiti život, sve će vam to uvelike pomoći. Rezultate možda nećete primijetiti odmah, no na duge staze svakako ćete vidjeti pomake na bolje, zato ne odustajte.

Hemoroidi i fisure su ozbiljni i neugodni problemi, kao što i sami znate, usko su vezani za prehranu. Prehrambene savjete za smanjenje tegoba sa hemoroidima možete pročitati ovdje.

Što se tiče redovne stolice kod zdravih osoba, pod urednom stolicom se podrazumijeva sve između jedne u tri dana do tri dnevno. Dakle, nije nužno imati jednu stolicu dnevno, ne mučite se s time previše, sve dokle stolica nije tvrda, nemate poteškoća niti boli kod defekacije, odnosno ne možete imati stolicu ni nakon tiskanja od deset minuta, ne zabrinjavajte se. Redovna stolica je zapravo relativni pojam jer “redovitost” varira od osobe do osobe. Konstipacija je najčešće rezultat manjka vlakana u prehrani, nedostatka fizičke aktivnosti, smanjenog unosa tekućine ili odlaganje defekacije. Stres i putovanja i promjene u dnevnom ritmu također mogu pridonijeti razvoju konstipacije.

U prehranu svakako ubacite više voća za međuobroke i svježeg povrća za ručak i večeru. Trošite više žitarica i sjemenki koji su najbogatiji izvor vlakana. Tabelu sa vlaknima u hrani možete naći ovdje. Pijte više tekućine, i probajte pripremati voćne ili povrtne kašaste sokove, koje možete pronaći u ovoj rubrici (pogledajte recepte za kašaste sokove i smutije). U kašaste sokove od voća možete dodati i nešto zelenog lisnatog povrća, kao i sjemenki lana uz koje ćete relativno lako i brzo regulirati stolicu.

 

Prati N.com