Trebamo li konzumirati više čokolade

Print Friendly, PDF & Email

 

29.03.2005. – Otkako je znanstvenicima postalo jasno da voće i povrće povoljno utječe na održavanje zdravlja i pruža niz pogodnosti u ublažavanju kroničnih bolesti, počela je potraga za molekulama koje su zaslužne za takvo povoljno djelovanje na naš organizam. Radi toga se danas intenzivno istražuju pojedini sastojci iz voća i povrća ne bi li se razotkrili molekularni mehanizmi putem kojeg fitotvari postižu svoje djelovanje na zdravlje. Od raznih fitotvari, često se spominju i flavanoli (koji spadaju u veću skupinu flavonoida). Mnoge namirnice sadrže flavanole, a one s najvišim sadržajem su vino, grožđe, grejpfrut, čaj i naravno kakao iz kojeg se proizvodi čokolada.

Nova talijanska studija upravo govori o učinku čokolade na inzulin i krvni tlak. Naime, talijanski istraživači proučili su zdravstveni učinak čokolade u 15 mladih osoba, koje su, osim što su se hranile tipičnom talijanskom prehranom, svakodnevno u trajanju od 15 dana konzumirale čokoladu. Polovica je ispitanika dobila 100 g tamne, druga polovica 90 g bijele čokolade, s tim da su nakon 7 dana pauze grupe ponovile isti eksperiment, ali sa zamjenom vrste čokolade. Tako su talijanski istraživači pronašli da je konzumiranje tamne čokolade povezano s boljom osjetljivošću inzulina i smanjenim sistoličkim krvnim tlakom.

Što trebate znati?

Čokolada je proizvod koji se dobiva preradom ploda biljke kakaovca, a postoji vrše tipova ovisno o vrsti dodanih sastojaka. Tamna i bijela čokolada korištene u ovoj studiji, razlikuju se po sadržaju flavanola. Naime, kako bijela čokolada sadrži samo kakao maslac (a može biti i bez), mlijeko i šećer, u njoj nema flavanola koji su prisutni u kakao masi. Što je više kakao mase, veća je količina flavanola u čokoladi, s time da količina fitotvari ovisi i o vrsti kakaa i procesu prerade.

Pretpostavlja se da flavanoli prisutni u tamnoj čokoladi na neki način reguliraju stvaranje i biodostupnost dušikovog oksida u tijelu, koji ima utjecaj na djelovanje inzulina i na krvni tlak. Daljnja istraživanja imaju za cilj pokazati koji su to mehanizmi. Studije koje su obuhvatile drugu hranu s visokim sadržajem flavanola, čaj i vino, pokazale su sličan učinak tih namirnica na krvni tlak.

Iako flavanoli iz hrane definitivno pokazuju povoljan utjecaj na zdravlje, oni se mogu unositi prehranom i iz drugih izvora, a ne samo čokolade. Treba se držati preporuka Piramide zdrave prehrane, a shodno tome, tamna se čokolada može koristiti povremeno i u manjim količinama.

Izvor:
Fraga C.S. (2005) Cocoa, diabetes, and hypertension: should we eat more chocolate? Am J Clin Nutr, 81(3)541-542.

 

Prati N.com