Beta karoten

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Beta-karoten spada u porodicu karotenoida. U našem tijelu beta karoten ima provitaminsko i zaštitno atnioksidativno djelovanje na naše stanice čuvajući ih od štete slobodnih radikala. On je najzastupljeniji od svih karotenoida. Poput ostalih karotenoida, također pokazuje poticajno djelovanje na imuno sustav, prevenciju raka i srčanih bolesti, te smanjuje oštećenja DNA.

Beta karoten je i značajan prekursor vitamina A, i kao takav se smatra potpuno adekvatnim izvorom ovog vitamina. Poput ostalih karotenoida apsorbiranih u tijelo, njegov unos smanjuje se s povećanjem prehrambenog unosa.

Molekula beta karotena daje vitamin A putem enzimske razgradnje. Enzim koji je odgovoran za tu reakciju je specifična intestinalna dioksigenaza, koja cijepa jednu molekulu beta karoten na dvije molekule retinola, odnosno vitamina A.

Postoje kontroverzna istraživanja koja su još tema polemike da beta karoten pogoršava šanse za razvijanjem karcinoma kod pušača. Postoje preporuke koje dolaze iz tumačenja takvih istraživanja koje govore da se ne preporučuje suplementacija beta karotenom za pušače, ali nije kao takva egzaktno dokazana, i još je uvijek predmet rasprave i potvrde koju bi donijelo više rezultata.

F_Beta_Karoten_H

Autor:
Branimir Dolibašić, dipl.ing. nutricionist

 

Prati N.com