EU: Voda se ne smije prodavati kao sredstvo protiv dehidracije

Print Friendly, PDF & Email

 

 

21.11.2011. – Ne, ne smijete napisati na boce vode da voda sprječava dehidraciju, presudila je Europska komisija nakon tri godine istraživanja i izazvala salvu smijeha i kritika na svoj račun, pri čemu su posebno inspirirani bili u Britaniji.

– Euro gori, Europa se raspada, ali oni su postojani: preplaćeni birokrati koji čekaju svoje visoke penzije i brinu se je li u redu tvrditi ono što je očito – komentirao je Roger Helmer, konzervativac u parlamentu.

Kako je objasnio njegov kolega: – To je ono u čemu je Bruxelles najbolji. Tri godine su vijećali o temi da bi na kraju sazvali 20 profesora da oni zaključe može li se voda prodavati kao sredstvo protiv dehidracije iako je njen nedostatak simptom dehidracije. Naime, europsko je tijelo odbilo dvoje znanstvenika, savjetnika jednog europskog proizvođača, koji su zatražili dopuštenje za reklamu da “redovita konzumacija može smanjiti rizik od dehidracije tijela”.

Odluka znači da na boce u EU nitko ne smije staviti takvu tvrdnju. Kazna je inače dvije godine zatvora. “Unija ima veze sa znanošću kao i sa zdravim razumom”, komentirali su Britanci.

“Ovako nešto nismo čuli od zakona o kvrgavim krastavcima”. To je pravilo odbačeno 2008. nakon što je postalo međunarodni predmet sprdnje.

Preneseno sa:
jutarnji.hr

 

Prati N.com