Francuska Korporacija Monsanto proglašena krivom za kemijsko trovanje

Print Friendly, PDF & Email

 

 

14.02.2012. – Francuski sud donio je presudu kako je kontroverzna američka biotehnička korporacija Monsanto kriva za nenamjerno trovanje francuskog poljoprivrednika. Presuda je svojevrsni presedan u tužbi protiv trovanja pesticidima, očekuje se kako će nakon ove odluke nove tužbe uslijediti, prenosi BBC.

Paul Francois, uzgajivač žita, rekao je kako je obolio od brojnih neuroloških problema, uključujući gubitak pamćenja i snažne glavobolje, nakon što je udahnuo Monsantov preparat za uništenje korova 2004. Optužio je kompaniju da nije adekvatno istaknula potencijalne opasnosti na pakiranju svojih proizvoda.

“Ja sam danas živ, ali dio populacije zemljoradnika će umrijeti zbog ovih preparata”, rekao je Paul Francois za novinsku agenciju Reuters.

“Ovo je povijesna presuda, prvi put da je jedan proizvođač pesticida proglašen krivim za ovakvo trovanje”, izjavio je odvjetnik Paul Francois-a nakon sudske presude.

Ova tužba nije prva, prethodne sudske optužbe vezane uz pogoršavanje zdravstvenog stanja nisu uspjele dokazati povezanost između nastalih problema i kemijskih pesticida.

Paul Francois – tužio je kompaniju Monsanto zbog teških zdravstvenih problema nakon uporabe njihovih proizvoda. Sud u francuskom gradu Lyon sada će prosuditi visinu odštete. Odvjetnici kompanije Monsanto nisu htjeli komentirati sudski epilog.

Vlasti u Francuskoj navode kako je prošle godine zaprimljeno oko 200 upozorenja na posljedice korištenja pesticida. Sudska parnica Paul Francois-a datira iz vremena kada su EU zemlje intenzivno koristile kemikalije za zaštitu žita. Mnogi ranije korišteni pesticidi danas su zabranjeni, a nove zabrane trebale bi dodatno izolirati brojne kemikalije koje se još uvijek koriste u poljoprivredi.

Monsanto-ov pesticid “Lasso” se danas smatra opasnim u mnogim EU članicama. U Francuskoj je preparat povučen iz uporabe 2007. godine. Francuska agencija za zdravlje i okoliš (ANSES) upravo provodi opsežno istraživanje po pitanju brojnih zdravstvenih problema koji su pogodili poljoprivrednike. Rezultati studije se očekuju slijedeće godine.

Kompanija Monsanto je međunarodna poljoprivredno biotehnološka korporacija poznata po genetski modificiranim proizvodima i herbicidima. Monsanto je do sada bio optuživan više puta u tužbama “visokog profila”, kao rezultat kompanija je do sada morala isplatiti kazne i naknade štete u stotinama milijuna dolara. Većina tih tužbi protiv kompanije Monsanto odnosila se na štetne posljedice koje su izazvane uporabom njihovih proizvoda.

Preneseno sa:
advance.hr, 14.02.2012.

 

Prati N.com