Osnovni recept za hranjivi sportski smuti

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Što staviti u smuti ako ga do sada niste radili, a bavite se fizičkom aktivnošću? U nastavku je osnovni recept za hranjivi sportski smuti koji se može koristiti prije i poslije vježbanja. Budite kreativni i ne brinite ako vam u početku budu pasali slađi sastojci, a manje oni „zdravi“. Vremenom će privlačnost prema slatkom opadati, mijenjat će se vaši okusi i zapravo ćete težiti za zdravim sastojcima.

Sastojci za 2 smutija

– 1 mekano voće (banana ili avokado)
– 2-3 žlice smrznutog ili nasjeckanog svježeg voća (zgodno je koristiti smrznuto bobičasto voće kao što su jagode, borovnice, kupine, maline, te svježe sezonsko voće: jabuke, kruške, breskve, ananas… ili ono koje je trenutno na raspolaganju)
– 2-4 žlice proteinskog praha (vegan opcije: proteini konoplje, proteini graška, proteini soje i njihove kombinacije, vegetarijanska opcija su proteini sirutke)
– 2 žlice ugušćivača (mljeveni lan, maslac od badema ili drugog orašastog voća, namočeni oljušteni bademi ili zobene pahuljice)
– 1 žlica ulja (laneno ulje, konopljino ulje, kokosova mast, ulje badema, makadamije ili drugog orašastog voća)
– 1,5 šalice tekućine (voda, biljno mlijeko ili čaj)
– 1 žličica sladila (med – vegetarijanska opcija, ili sirup agave, stevija, sirup od datulje i sl.)
– opcionalni dodatci: super hrana (kakao zrna, rogač, organski cimet,chia sjemenke, maca prah i sl.) ili zeleno povrće (špinat)
– 6 kockica leda

Staviti u blender i miksajte dovoljno dugo dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.

Izvor:
No Meat Athlete, nomeatathlete.com

 

Prati N.com