Iz studentske perspektive – Studij nutricionizma u SAD-u

Print Friendly, PDF & Email

 

24.05.2005. – Sa američkog sveučilišta Ouachita javio nam se student nutricionizma i kineziologije Srđan Marković, koji nam je ukratko objasnio kako izgleda njegov studij.

Koji su razlozi tvojeg odlaska na studij u SAD?

Ouachita University mi omogućava da pohađam dva različita fakulteta i da dobijem dvije diplome na kraju studija. Trenutno sam student nutricionizma i kineziologije, a osim sto studiram također plivam za fakultet što mi je ujedno omogućilo dolazak u Ameriku. Jako sam zainteresiran za oba područja, kineziologiju i nutricionizam, i zbog toga sam se odlučio za ovakav potez, jer smatram da fakulteti u Hrvatskoj ne omogućavaju ovakav studij.

Kako je organiziran studij?

Fakulteti u SAD-u su tako organizirani da vam pružaju mogućnost studiranja više od jednog područja. Sistem školovanja se temelji na bodovanju tj. na sakupljanju kredita. Svaki predmet sadrži određeni broj kredita, uglavnom od 1 do 3, i sakupljajući kredite bliže ste diplomi i završetku fakulteta. Svako područje, svaki studij ima određeni broj kredita koji morate sakupiti da bi mogli diplomirati. Uz sve predmete koje morate odslušati za vaš studij, morate odslušati obavezne opće predmete koje svaki fakultet zahtjeva od studenata. Tu se podrazumijevaju predmeti tipa matematika, strani jezici, opća kultura, svjetska, američka i europska povijest, sociologija, psihologija, zdravlje, američka i europska književnost i literatura, financije, itd. Još jednom napominjem da svaki fakultet određuje te predmete po svom režimu i po onome što oni smatraju potrebnim. Inače fakultet koji pohađam je privatni fakultet koji zahtjeva više općih predmeta, a što mi daje više izgleda kod zapošljavanja.

Kako se polažu ispiti?

Sistem polaganja ispita je u potpunosti drugačiji nego u Hrvatskoj i po meni osobno bolji. Obavezni ste odslušati sva predavanja i propuštanjem više od 20% predavanja automatski vam se spušta ocjena. Svakim sljedećim izostankom ocjena vam se opet spušta. Na početku semestra, iz svakog predmeta, profesori vam daju kratak sadržaj predavanja uključujući što trebate napraviti za svako predavanje, što predmet obuhvaća, što se očekuje od studenata, datumi svih ispita, projekata i eseja. Za svako predavanje se očekuje od studenata da dođu spremni i da su pročitali unaprijed gradivo koje profesor namjerava ispredavati, jer na početku svakog predavanja u najmanje 80% slučajeva profesori daju kratke ispite, 5 do 10 min., sa pitanjima iz gradiva koje profesor taj dan namjerava ispredavati. Taj način jednostavno prisiljava studente da konstantno čitaju i uče i da budu spremni za svako predavanje. Koliko god to možda bez veze i čudno zvuči, kad dođe vrijeme za završni ispit ugodno se iznenadite. Ako ste svaki dan dolazili spremni na predavanja i radili sve što se očekivalo od vas, na kraju ne trebate toliko učiti za ispit koliko trebate zapravo samo ponoviti da bi bili spremni za završni ispit. Tokom semestra konstantno radite na zadaćama, projektima, esejima i barem jednom mjesečno polažete ispit koji uključuje svo gradivo koje ste do tada prošli. Puno se od vas zahtjeva, ali se na kraju sav taj trud isplati.

Sistem ocjenjivanja se temelji na postotcima svega što ste radili tokom semestra. Svaki ispit, zadaća, projekt nosi određeni broj bodova koji se nakon završnog ispita zbroje i izvuče postotak koji određuje ocjenu studenta. Ocjene su od 0 do 4 i označavaju se slovima (4=A, 3=B, 2=C, 1=D i 0=F). Što se tice postotaka, ispod 60% je pad (F), a sve preko 90% je odlično (A). Završni ispiti počinju odmah nakon što su predavanja gotova i traju cijeli tjedan. U tom tjednu morate položiti sve ispite ako želite da vam svi krediti budu prihvaćeni te da upišete slijedeću godinu. Godinu prolazite samo ako ste sakupili određeni broj kredita. Minimum koji možete imati (na mojem fakultetu) je 13 kredita po semestru, a da završite prvu godinu trebate sakupiti 29 kredita. Ja sam trenutno na drugoj godini i nadam se da ću ju uspješno završiti. Ako se trudite i radite sve što se očekuje od vas, bez problema ćete imati dobru ocjenu, ali to je jedini način da dobro prođete na fakultetu. Dobro znam kakvo je mišljenje o američkim fakultetima općenito, jer ja sam isto imao takvo mišljenje dok nisam došao ovdje i sam isprobao. Iskreno nisam očekivao da će biti toliko naporno i zahtjevno. Odjel za nutricionizam na mom fakultetu zahtijeva prilično visok prosjek i to sa dobrim razlogom, lakše zapošljavanje.

Gdje se može zaposliti nutricinost?

Što se tiče zapošljavanja, postoje različita područja u kojima možete dobiti posao, kao sto su: zdravstvo, obrazovanje, istraživanja, biznis i prehrambena industrija, zatim opće prakse, sportski nutricionizam, itd. Zapošljavanje zdravstvu (bolnice i zdravstvena briga) općenito je najpopularnije područje za nutricionista u Americi, iako sportski nutricionizam, kao osobni trener, nije daleko od toga.

 

Prati N.com