Jabučni ocat za njegu kose

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Jabučni ocat je odličan za čišćenje organizma, a može se koristiti za održavanje zdravlja kose jer ju jača, umiruje i lagano posvjetljuje.

Kiselina iz jabučnog octa neće štetno djelovati na prirodna ulja koja iz kose uklanjaju šamponi i balzami, te kosa neće biti suha i održat će se prirodni pH kose na razini oko 4 – 4.5. Razni tretmani kose, farbanje, a ponekad i šamponiranje podižu pH kose koja tada može podložna češćem lomljenju.

Najbolji je prirodni organski/ekološki ocat s pH vrijednošću između 2.5 i 3.5 koji se prije upotrebe razblaži vodom. Jabučni ocat će ukloniti prljavštinu i nečistoće na kosi, a ona će ostati sjajna, meka i revitalizirana.

Kod korištenja octa, kosa se pere kao i obično, a na kraju se ispere razblaženom otopinom jabučnog octa: u jednu litru vode dodati 1 dl octa što daje najbolji omjer za ispiranje. Ovim ispiranjem je moguće ukloniti perut, a mora se ponavljati jednom tjedno kako se perut ne bi vratila.

Kosu nije potrebno ponovo ispirati, a miris octa će nestati kako se kosa suši.

Svijetla kosa se može posvijetliti jabučnim octom: u dvije šalice tople vode dodati dvije žlice jabučnog octa i kuhati 15 minuta na laganoj vatri, a zatim ostaviti da se ohladi. Operite kosu razblaženim jabučnim octom (u omjeru 1:10), našamponirajte, isperite vodo, te još jednom isperite pripremljenom ohlađenom smjesom.

Pramenovi se mogu posvijetliti tako da se promiješa jednaka količina jabučnog octa i limuna, te se navedenom smjesom prskaju pramenovi. Ostaviti da djeluje 10 ili nešto više minuta, najbolje na suncu, a zatim isprati pramenove mlakom vodom.

Izvor:
LifePress magazin

 

Prati N.com