Čokolada protiv posljedica ateroskleroze

Print Friendly, PDF & Email

 

 

05.07.2014. – Tamna čokolada je do sada potvrđena kao hrana koja nosi dodatne dobrobiti za zdravlje, naravno, kada se konzumira u umjerenim količinama. Potvrđene su koristi tamne čokolade protiv ateroskleroze odnosno otvrdnuća arterija, a vezano uz to jedna od novijih studija objavljena u Journal of the American Heart Association dodaje još jednu korist u tu košaricu. Pomalo iznenađujuće, ali riječ je o hodanju.

Periferna arterijska bolest je aterosklerotsko stanje u kojem dolazi do suženja perifernih arterija, čime se smanjuje dotok krvi najčešće u noge i ruke, ali i glavu te probavni trakt. To za posljedicu ima ubrzano umaranje, grčeve i zamor nogu tijekom hodanja ili intenzivnijih aktivnosti kretanja, poput penjanja uz stepenice ili uspona. Tako se preporuka za aktivnost hodanja kao umjerenoj i sigurnoj aktivnosti koja je dobra za srce na žalost ograničava.

Studija koju su proveli talijanski znanstvenici ispitala je vezu između konzumiranja čokolada i kapaciteta kretanja odnosno mobilnosti kod osoba s dijagnosticiranom perifernom arterijskom bolesti. Ispitivanje je izvršeno na traci za hodanje, a ispitanici su konzumirali 40 g tamne čokolade.

Rezultati su pokazali da su ispitanici 2 sata nakon što su pojeli malu pločicu tamne čokolade (40 g) na ponovnom testu hodanja hodali u prosjeku 17 sekunda odnosno 12 metara dalje. Ponovljen je isti test ali s mliječnom čokoladom, i nije dalo rezultata.

Rezultati analize krvi su pokazali više razine dušikova oksida i niže pokazatelje oksidativnog stresa te više raširene arterije nakon konzumiranja tamne čokolade. Kao rezultat toga mogli su hodati nešto dulje. Istraživanje se nastavlja tako da će ispitati ove rezultate u većoj studiji, ova je rađena kratko vrijeme i na malom broju ispitanika, ali rezultati pokazuju vrijednost daljeg istraživanja.

Osim što mliječna i obična čokolada ne daju ista svojstva kao tamna, važno je naglasiti da treba birati čokoladu koja ima više od 80% kakao dijelova, kako bi dobili koristi koje se pripisuju tamnoj čokoladi, zbog visokog sadržaja polifenola u kakau. Umjerenost i redovitost se još jednom pokazuju kao ključni postulati prehrane.

Autor:
Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com