Kako je bolje konzumirati lanene sjemenke

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Kako je bolje konzumirati lanene sjemenke: 1) samljeti ih navečer, potopiti uvodi i konzumirati ujutro ili 2) ujutro samljeti i odmah konzumirati (ja ih miješam s kefirom)? – Jasmina

Odgovor

Lanene sjemenke pružaju prije svega potporu dobrom zdravlju radi tri glavna čimbenika: sadrže omega-3 masne kiseline (povoljan učinak na kardiovaskularno zdravlje), lignane (antioksidansko i fitoestrogensko djelovanje) i gume – vrsta vlakna koja su topiva u vodi. Te gume – arabinoksilani i galaktoksilani – onemogućuju naglo pražnjenje sadržaja želuca u dvanaesnik, a time poboljšavaju apsorpciju nutrijenata u crijevu. Gume koje stvaraju gel kod namakanja lana u vodi mogu povoljno djelovati i smiriti upalu želuca i upalne bolesti crijeva.

Lan je svakako namirnica koja se treba svaki dan uključiti u prehranu, najbolje je da odaberite ekološki uzgojen lan. Obje metode koje navodite su odlične, jer samljevene sjemenke pružaju veći učinak. Ako trebate dodatne povoljne učinke na probavni sustav (želudac i crijevo) dobro je namakati cijelo zrno lana da se potaknu njegovi enzimi i stvori gel, a zatim izmiksati i tada dodati u jogurt, kefir, smuti i slično.

 

 

Prati N.com