Koliko lana je zdravo?

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Zanima me koja količina lana je potrebna “normalnom” zdravom čovjeku u jednom danu, da u organizam unese potrebne sastojke? Pročitao sam negdje samo žlica do dvije. Je li to istina i zašto? – Marin

Odgovor

Lan je siguran za prehranu i pokazuje mnogo povoljnih učinaka što dokazuje i velika većina provednih studija. Količine od 6 žličica, odnosno 3 žlice dnevno su sigurne.

Zabrinutost oko upotrebe tiče se četiri potencijalna pitanja.

Velik unos vlakana – Predstavlja minorni problem, koji će nastati samo ako je trenutna prehrana siromašna vlaknima, a njihova se količina naglo poveća unosom lana. Zapravo, slično se može desiti i sa drugom hranom koja je bogata vlaknima. Kako izbjeći problem: dodavati lan u malim količinama i postepeno povećeti unos, u protivnom dolazi do laksativnog učinka. Piti puno tekućine. Osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, mogu imati pojačanu reakciju na lan, te trebaju biti posebno pažljivi.

Reakcije oksidacije, odnosno stvaranja užeglosti, karakteristične su za cijeli niz namircnica koje su bogate masnim kiselinama, pa tako i za lan. Posbno su reaktivne nezasićene masne kiseline koje su zatupljene u lanu. Ako je lan pri tome još i mljeven i loše skladišten, reakcije se brzo odvijaju i dovode do kvarenja. Stoga se lan najbolje čuva u sjemenki. Na mjestu zaštićenom od topline može se čuvati do godine dana. U mljevenom lanu se oksidacija ubrzava, te se najbolje čuva u dobro zatvorenim posudicama u hladnjaku, i treba ga što prije utrošiti.

Hormonski utjecaj – Lan sadrži lignane koji spadaju u skupinu fitoestrogena. Dosadašnja istraživanja pokazuju njihov povoljan utjecaj, no još uvijek nije dovoljno proučen učinak visoke doze fitoestrogena.  Drugo, muškarci ne trebaju izbjegavati lan zbog straha od raka prostate, jer alfa linolenska masna kiselina (ALA) iz lana ne pokazuje negativno djelovanje kao što to čini ALA iz životinjskih izvora (mlijeko, meso i proizvodi).

O_LanC

Cijanid – Kao i dugi plodovi (kešu orah, neke grahorice, koštice marelice) lan sadrži vrlo malu količinu cijanida, posebno u sirovom stanju. Toplina razara ove spojeve, ali i naša tijela imaju sposobnost neutralizacije određene količine cijanida. Američke prehrambene organizacije tvrde da su dvije žličice lana, odnosno 3 žlice mljevenog lana sigurne za upotrebu i vjerojatno efektivna količina za održavanje zdravlja. U raznim studijama, gdje je korišteno do 6 žličica lana dnevno, pokazale su da je i ta količina bila sigurna.

 

 

Prati N.com