Sok od jabuke, mrkve, krastavaca i ananasa

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ovaj aromatični-pikantni sok idealan je za pokretanje metabolizma ujutro, a može se koristiti u većim količinama kod detoksifikacije organizma. Pogledajmo najznačajnije sastavnice ovog soka:

Jabuka – sadrži beta-karoten i vitamin C, od minerala su najzastupljeniji mangan i kalij, u manjoj mjeri tu su kalcij, željezo i magnezij. Energetska vrijednost potiče od jednostavnih šećera fruktoze i glukoze (5,7 i 2,6 g na 100 g soka), a u manjoj mjeri od saharoze. Najznačajnija fitokemikalija u soku je lutein, derivat karotena, poznati antioksidans koji je važan za zdravlje očiju.

Mrkva sadrži provitamin beta i alfa karoten (9,3 mg i 4,3 mg na 100 g soka), vitamin K, C i E, zatim neke vitamine B kompleksa (riboflavin, tiamin, biotin), te minerale kalij, mangan i fosfor, a značajno manje željeza, kalcija i bakra.

Krastavac djeluje dijuretički, može pomoći u kontroli kožnih ekcema, artritisa i gihta. Od minerala najzastupljeniji je kalij.

Ananas je posebno bogat vitaminom C, vitaminima B kompleksa (piridoksin, folna kiselina, tiamin), od minerala najzastupljeniji su mangan, kalij, magnezij. Energetska vrijednost potječe od glukoze i fruktoze (4,6 i 3,8 g na 100 g soka).

Đumbir ima važna zacjeljujuća, protuupalna, imunološka i detoksifikacijska svojstva, a najbolji način za dobivanje koristi od ove biljke je izdvajanje soka. Sok od đumbira može pomoći u liječenju osteoartritisa i reumatoidnog artritisa zbog visokog sadržaja gingerola.

Sok od limuna je posebno bogat vitaminom C te sadrži nešto vitamina B kompleksa, te minerala kalija. Limun sadrži brojne fitokemikalije kao što su hesperidin, naringenin, limonen i druge koje djeluju kao antioksidansi i jačaju imunološki sustav.

Sastojci

2 zelene jabuke
3 velike mrkve
1 krastavac
pola ananasa
1 limun
1 komadić svježeg đumbira

Priprema

Oprati, oguliti i nasjeckati voće.
Iscijediti voće u sokovniku.

Sok od jabuke, mrkve, krastavca i ananasa

Recept i fotografija s ljubaznošću gđe. Emily, Thisrawsomeveganlife.com

 

Prati N.com