Titanij dioksid E171 zabranjen u hrani

Print Friendly, PDF & Email

 

Stupanjem na snagu Uredbe EU 2022/63 sredinom siječnja 2022 godine i nakon što je EFSA zaključila da “nije siguran” – aditiv titanij dioksid, označen na etiketama prehrambenih proizvoda kao E171, konačno je zabranjen za korištenje u hrani u zemljama Europske Unije. Već je i ranije bio zabranjen u Njemačkoj, a od početka 2020 godine u Francuskoj. Sada je nastupila zabrana za cijelu Europsku Uniju, no u Ujedinjenom Kraljevstvu se i dalje koristi.

Više od desetak godina poznata je činjenica da su čestice ovog aditiva toksične, genotoksične, i vjerojatno reproduktivno toksične, interakcija s gastrointestinalnom površinom može biti povezana s Chronovom bolesti, ali ima i karcinogeni učinak.

Kako je titanij dioksid potpuno netopiv, iz hrane se konzumira u obliku sitne staklaste prašine – istraživači s Binghamton i Cornell sveučilišta tvrde da dnevno konzumiramo oko 100 bilijuna nanočestica iz hrane (gotova jela, bomboni, čokolada, žvakaće gume, umaci, nutritivni suplementi), a najviše su izložena djeca. Titanij dioksid daje izrazito sjajnu bijelu boju, posvjetljuje boju prehrambenih proizvoda, a koristi se i u kremama za sunčanje, gelovima, tvrdim kapsulama i brojnim lijekovima.

Zabrana se za sada ne odnosi na kozmetiku i lijekove – EMA nije zabranila korištene titanij dioksida bojeći se izazvati nestašicu lijekova, a ponovnu evaluaciju će raditi za pet godina, u međuvremenu se očekuje da će se proizvođači lijekova morati potruditi u reformuliranju lijekova koji sadrže titanij dioksid.

Prethodni članak: Bijelilo titanij dioksida E171

 

Prati N.com