Vitamin C

Print Friendly, PDF & Email

 

C vitamin (kemijski naziv: askorbinska kiselina) je u vodi topivi vitamin i antioksidans. Neophodan kofaktor za brojne funkcije u organizmu, spomenimo samo neke: tvorba kolagena, sinteza proteina, apsorpcija i metabolizam željeza, sinteza krvnih stanica. To je također jedan od glavnih antioksidansa topiv u vodi koji igra jednu od važnih uloga u obrani organizma od oksidativne štete koja se javlja starenjem, unosom reaktivnih i toksičnih tvari plućima, hranom, preko kože, intenzivnim oksidativnim metabolizmom, nakupljanjem nusprodukata metabolizma.

Djeluje u interakciji s vitaminom E, folnom kiselinom, B kompleksom, mineralima. Vitalan je za funkciju svih organa, ponajviše očiju, živaca, kostiju. Jedan od vrlo značajnih vitamina za ukupnu funkciju imunog sustava i imuni odgovor.

Potpuno je netoksičan, iako u visokim dozama s malim unosom vode i pojačanim unosom kalcija može doprinijeti razvoju bubrežnih kamenaca. U visokoj koncentraciji ima ga u očnoj leći.

Naše tijelo ne može pohraniti ovaj vitamin, pa mu ga moramo dobavljati svakodnevno. Nije otporan na visoke temperature, pa ga kuhanje uništava. Vitamin C funkcionira primarno u nastanku kolagena, glavnog proteina naše tjelesne nosive građe. Također sudjeluje u proizvodnji vitalnih tjelesnih supstanci, hormona i dr. C vitamin djeluje također detoksificirajuće, pomažući tijelu da se riješi toksina.

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com